Oldalak

2016. június 19., vasárnap

Szamosújlak, amely szinte teljesen megőrizte középkori formáját 
A harangláb 1867-ben készült, amikor a templom bútorzata is.


A szentélyboltozat nyomai vagy inkább csak jelzései a hajdanvolt szentély helyén.A középkori tetőszerkezet kötéselemeit bemutató nyitott fedélszék. "Problémát jelentett, hogy semmilyen hiteles dokumentum nem volt arra vonatkozóan, hogy milyen volt az eredeti tetőszerkezet. Ezért a magyarországi, hasonló templomok még meglévő tetőszerkezeteit alapul véve, egy rácsos-tartókból álló, de az eredeti tetőszerkezet elemeivel megegyező szerkezeti kialakításra került sor, amely rendkívül különleges látvány." forrás
  
Színe és fonákja: gótikus formájú kőkeretes ajtó.
 
 
 
" A műemléki helyreállítás építészeti koncepciója kialakításánál elsődleges szempont az volt, hogy az épület történeti értékeit hitelesen mutassák be.... A magas tetőforma visszaállításával és a fedélszék szerkezetével teremtődik meg az egyes korszakok közti harmónia. A szentélyboltozat az elméleti rekonstrukció bizonytalanságai miatt sem épülhetett vissza, helyette a XVII–XVIII. századra jellemző, helyi építészeti hagyománynak tekinthető, még középkori formákat őrző fedélszékek átértelmezett, elvont formája lépett." forrásA templom helyreállítását Europa Nostra oklevéllel ismerték el.

5 megjegyzés:

 1. Nekem borzalmas az a kék szín.Minden kék.

  VálaszTörlés
 2. Általában a kék színt használják alapul ezekben a templomokban. Van egy erdélyi templomokról készült fotógyűjteményem, ott csodálkoztam rá először. Elájulunk a toscanai, provance-i színektől, s ha azokat a templomokat nézzük az ott használt árnyalatokat megtaláltam nagyon sokban.

  VálaszTörlés
 3. A szoszek folott az a tulipanos diszites meseszep! es ugy osszesegeben .

  VálaszTörlés
 4. Csodás! Nem tudom miért, de ez a korszak annyira közel áll hozzám. Az ekkori stílus, formák, díszítések, építkezés mind-mind szimpatikus nekem.

  VálaszTörlés