Oldalak

2016. június 16., csütörtök

Szamostatárfalva: "mint a csínos téglaépítésnek példánya, tüzetesebb tárgyalást érdemel."





 " Henszlmann nem titkolta lelkesedését, szerinte a templomban „e vidéken a téglaépítés elérte fény-pontját”, a „a templomka, mint a csínos téglaépítésnek példánya, tüzetesebb tárgyalást érdemel.”  Rómer pár évvel később nyilatkozott róla, nem kisebb elragadtatással: „ezen czukrászi művet valóban valami üvegharang alatt kellene az utókor számára fenntartani!” forrás





"Az első periódus falazata egységesen olyan technikát alkalmazott, amely vörösre és félig sötétzöldre vagy feketére égetett téglákból áll. Ez a polikrómia, mely már Henszlmannak és Rómernek is feltűnt, következetesnek látszik, és a túlégetett téglákat általában olyan helyzetben használták fel, ahol csak a rövidebb, mázas hatásúra színeződött oldaluk látszik. Ez alól kivételek a támpillérek, ahol a sarkokon a félig túlégett téglák hosszanti oldala is megfigyelhető. Henszlmann külön kiemelte az ablakívek tégláinak váltakozását:  ebben az esetben a vörös téglák is csak a rövidebb oldalukkal látszanak."

 E fotó és az idézetek forrása: http://www.temple-tour.eu/hu/szamostatarfalva/31



"A szentély déli oldalán Czeglédy Ilona ásatása egy boronafalú négyzetes építmény alapfalait tárta fel, melyet sekrestyeként azonosíthatunk."


Sajnos a vihar elvert innen minket. Bemenni, kulcsot keresni már nem maradt idő.

1 megjegyzés:

  1. Azert latom legalabb van valami kep a belsejerol..a teglaegetessel nem is hinne az ember mennyifelet lehet ..szep!

    VálaszTörlés