Oldalak

2018. augusztus 29., szerda

Pincesor Ócsán


Mire Ócsára értünk a vihar fölöttünk csattogott. Így készültek a fotók a páratlan érdekességű pincesorról az Öreg-hegyen. Érmes megnézni
(Ócsa: 5-ös útról kell letérni amikor Budapestről Kecskemét felé haladunk. Nem mértem a kilométereket, de 5-10 lehet.)

  

 



"A mintegy száz földbe vájt pince műemléki jelentőségű terület. Az ollóágas, nyeregtetős, nádfedeles pincék közt háromszáz éves is akad. A nádtetők olyanok, mint egy-egy különleges műgonddal megformált, konttyal lezárt, művészi frizura.

Az oromzatok néhol kovácsoltvas díszítő elemekkel tarkítottak. A gádorok („hordógurító pincetorok”), a pincebejáratok, akárcsak a pinceágak nem túl szélesek, 1-1,5 méteresek. A menetesen lefelé süllyedő pincetorkot mindenhol ajtó választja el az azt követő anyapincétől. Helyenként korláttal is ellátták, hogy a felfelé botorkáló vendég útját megkönnyítsék." forrás

 
 





4 megjegyzés:

  1. Hirtelen azt sem tudtam merre van Ócsa, megnéztem a google-n :) ezek nagyon komoly pincék lehetnek, milyen szépen felújították némelyiket és tényleg művészi kontyok vannak rajtuk. Érdekes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kontyokat én is szerettem bennük, meg ahogy összegyűltek, együtt vannak. Érdekesek. Már javítottam az elérhetőséget.

      Törlés
  2. Nagyon érdekes, még sosem láttam ilyeneket, egyedi. Megjegyeztem, köszi! :-)

    VálaszTörlés
  3. Én sem láttam/hallottam még ezekről - pedig milyen szépek/érdekesek. Kár, hogy az ilyesminek nincs nagyobb híre.

    VálaszTörlés