Oldalak

2019. június 21., péntek

Barilottóztunk az urammal

A barilottó Piszke találmánya. Amúgy fergeteges stílusban írja blogját falusi életükről, s kalandjaikat a rackákkal.

Szóval, a barilottó nálunk Mit ásol ki a földből? címen futott. Talajtakaró növényekért indultunk, egy bokrot (Dudváslonc) hoztunk magunkkal, s beástuk volna. Ha a volna ott nem lett volna. Kezdtem én, s mikor láttam, hogy nem boldogulok átvette az ásót az uram. Ekkor kezdődtek a kalandok. Mert csak szélesítette a gödröt, s kerültek elő mindenféle téglák, cserepek. Igen ám, de egyszer csak elakadt.

Első lottó:
Mit rejt a föld: Demizsont vagy fazekat?

Mélyített, már feszítővasa is lett, mert a "fazék" csak nem akart mozgulni. (Unokám nyelvújítása.)

Újabb lottó következett:
Fazék? Zsírosbödön? Mert igen csak mélynek bizonyult, s kiderült abban is volt elrejtve az-az, inkább eltemetve ez és az.

Aztán csak ásott, kerített és mélyített, már az uram, s néha feszített, s nagy nehezen előkerült a?????, a fotó alapján döntsétek el mi lehet?

A bokrok mellett volt a félholt fűzfa. Belehaltunk a kivágásába, de félholt volt, csúnya. Ha az előkerülteket elnézzük, gyakorlatilag a tövénél a föld alatt, s még mi lehet ott lent, akkor nem csodálkozunk, hogy pusztult, tán nem tudtak a gyökerei táplálékhoz, nedvességhez jutni. Most a bokor alá alaposan kitakarítottuk a gödröt Mondtuk is: ennek csodabokornak kell lennie.

 Balra látható az eredeti gödör.

 Bal oldalon a jövendő dudváslonc, a másikon a múlt: a föld alátemetett fazék.

 A gödör titkai

 A múltkori beásásokkor előkerült múzeális "értékek", nyitott spitzer is van köztük. Gondolom az utókornak szánták.

 Mosófazék lenne? Egyszerű fazék? Azt hiszem nem zsírosbödön.

S amiket mostanában ültettünk: kékszakáll, icinke-picinke, még alig növögető japánbirs. Petra  ajándéka nem látható. Nőjenek nagyra, szépek legyenek, ez a rész is legyen teljes. Velük, s általuk.

4 megjegyzés:

  1. Régen nem vitték el a szemetet, hát elásták. Amikor építkeztünk a markoló ugyanezt hozta felszínre. Emlékszem én még arra is mikor nem volt hűtőnk és a nagyi a kútba engedte le egy napra a tejet, vajat. A leeresztett vödör alja a hideg vízen állt meg a nyári napokban. Anyósom azt mesélte, hogy kiabálva jött a jeges és faládában téve egy napig biztos volt a frissessége bárminek. Szóval én nem gondolom hogy ez hanyagság. Más élet volt régen, berobbant az elektromos áram, mostanra meg már a 30 éves sem tudja követni a fejlődés ütemét Az első ipari forradalom 1940-1970, azóta a negyediket éljük. Tudom, mert hallom, de nem értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bea, ez már az új világ volt. Kényelmesebb volt igy,, kihordtak mindent s betemettek. Itt előre nem gondolkodtak, a fűzfát ők ültettek be, tudtak mire. Csempézési Kellekek, darabok kerülnek elő, mert már, ha ültetünk előtte kitermeljük, későn jöttünk rá erre.

      Törlés
  2. Én is fazékra tippelek, és arra, hogy régen valóban gond volt bizonyos hulladékok eltüntetése - mert ugye, amit nem lehetett elégetni, azzal mit kezdjél ? Igaz, én arra is emlékszem, hogy a lyukas fazekat félretettük és jött a drótos tót, aki befótozta. Nem hinném, hogy mi valaha is egy ilyen lábost eldobtunk volna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek kb.20 éve lettek beasva, akkor ,újítottak fel a házat. Nem néztek az orruknál előbbre.

      Törlés