Oldalak

2019. október 9., szerda

Ez is, az is (ami kimaradt)

Étterem, ennék halászlét, nem merek. Félek, mert imádom, s párszor belefutottam ugyancsak érdekesen elkészített levekbe. Kérdezem a pincért milyen? Higgyem el finom, a másik asztalnál is eszik, az a hölgy is épp ezt kérdezte. (Huh, akkor másnak is van rossz tapasztalata...) Kérdezzem meg tőle.

Másnap, másik pincérnő. Megrendelem, beszélgetünk vele. Meséli a vendég megkérdezte, hogy miből készítik a krumplipürét? Porból vagy krumpliból? Ő nem értette a kérdést.

Amúgy a falunkban bezárt az étterem. Nagy forgalma volt, sokan keresik, megállnak előtte most is. Nagy az átmenő forgalom. Csak a kiírás fogadja őket. ... Nem volt pincérük, nem akadt jelentkező. Feladták, több mint 30 év után.  Hátha akad valaki, aki talál megfelelő személyzetet, s megnyit egy új éttermet a helyén.

9 éve lakunk itt, azóta bezárt?

100 forintos bolt,

virágbolt,

mezőgazdasági bolt,

 s most az étterem.

Múltkoriban összeszámoltuk kb. egy négyzetkilométernyi területen  hat vegyesbolt árusít a településen 1700 fő körüli lakossal számolva, s most építik a Spart. Kicsit távolabb, icipicit, a nemrég nyílt benzinkút mellett. Annak aztán van óriási (nem várt) forgalma, nagyon jó helyre telepítették. Kíváncsi vagyok, hogy az új áruház beléptével hogy alakulnak a boltok. A kicsik?

S hogy a statisztikáknál maradjakm négy!!!! polgármester jelöltünk van. Szóval, zajlik az élet körülöttünk. Vagy éppen megáll.

8 megjegyzés:

  1. Hű, mi 260 fő körül élünk itt és itt is van négy polgármester jelölt :)

    VálaszTörlés
  2. Anikó, Gannán egyre-másra nyitnak a vendégházak - s közben be is zár némelyik - van turista forgalmunk, még sincs erre a bizniszre étkezést is biztosító vendéglátóhely. Éttermet nem is említek, de még egy napi menüt vagy virslit-kolbászt áruló sütögető sem. Hihetetlen követelményeknek kell ehhez megfelelni, s ezeket kitermelni kicsi a falu még a sok-sok vendéggel együtt is - akik, valljuk be, eléggé szezonálisan érkeznek ide. Így jobb híján én főzök a vendégeinknek és ebből próbálok egy icipici brandet csinálni saját alapanyagú vagy helybeli húsokkal, tájjellegű ételekkel, mini pékségemmel - a falusi vendégasztal keretén belül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa te csodát művelsz, nem próbálkozol. Itt inkább a veszteséget siratják, meg az okokat.

      Törlés
  3. A szomszédom átjár a horvátokhoz,Csúzára és a szerbekhez Bezdánba egy-egy jó halászlére.Itthon valahol kérdezték a pincért,milyen a halászléjük,mert azt kérnének.Mondja a pincér nagy vigyorral,hogy jókor jöttek,mert éppen most készült frissen.Kihozták és hívták rögtön a pincért,hogy akkor vigye vissza a friss halászlét és melegítse meg,mert fagyos a hal benne...Hát ez a magyar halászlé...
    Anci

    VálaszTörlés
  4. Biztos többféle oka van - de itt a mi környékünkön is bezárt minden kisbolt. Kétségtelen, a vásárlók inkább alkalom-szerűen látogatták (én is) - ha elfelejtettem valamit megvenni a nagy áruházban, akkor átszaladtam a kisboltba. Hát ebből nem lehet megélni, pláne nem, ha még mindenféle előírással és egyebekkel is megnehezítik a helyzetüket.
    Sajna maradnak a külföldi nagyáruházak.

    VálaszTörlés
  5. Tavaly valaki elmesélte miért hagytak abba az amugy sikeres sajtgyartast. Nem a munka, s a forgalom miatt...

    VálaszTörlés