Oldalak

2019. március 25., hétfő

Konyhás





 A lócát kitettük a fal mellé. Most, hogy jó idő lett nekem nagyon hiányzott, ide ülök, ülünk le kávézni, cigizni, netán olvasgatni vagy kert után pihenni. Készítettem pár búcsú fotót, mert korábban az ablak alatt volt, idén tettük a tálas alá. Többnyire praktikus (pakolási) okból, de megtalálta a helyét. Fölötte Mamka-Monika mécsestartója, tálasa. Kedvenceim.

S ha már a konyhában vagyunk mellékelek egy receptet, évekkel ezelőtt töltöttem le valahonnan, aztán kipróbálás után évekig pihent is. Most valamiért elővettem, megsütöttem, s eszméletlen finom. Az a hölgy is ezt telefonálta nekem, akinek elküldtem a receptet kipróbálásra. Annyit hozzátennék, hogy én teljes kiőrlésű lisztet használtam, nem rontotta el. Nagyon finom. Azt még leírom, hogy rákaptunk a Grana Padano sajtra az Aldiból, én ezzel szórtam meg.


Csicsóka pogácsa

A tésztához
A kenéshez és a tetejére
elkészítés
  1. A csicsókát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd villával összetörjük, s hagyjuk kihűlni.
  2. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A csicsókapüréből, vajból, sóból, tojásból és lisztből, illetve a végül hozzáadott élesztős tejből tésztát gyúrunk.
  4. Egy órán át letakarva pihentetjük.
  5. Lisztezett deszkán háromszor kinyújtjuk és meghajtogatjuk a tésztát, majd negyedszerre is kinyújtjuk, 1 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk.
  6. A tetejüket megkenjük kis tejes tojássárgájával, megszórjuk apróra vágott dióval és/vagy sajttal, sóval (bármivel vagy semmivel, ízlés lehetőség szerint :).
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Megkerestem a forrást, nehogy gond legyen.)
Ma medvehagymás pogácsa készült, tegnap szedtük az erdőn...

Hangol a kert:




11 megjegyzés:

  1. Hangulatos, marasztaló a konyhád. A kerted is mindig megcsodálom.
    Marika

    VálaszTörlés
  2. Jó volt benézni hozzád, a konyhádban én is szívesen elüldögelnék egy kávéval, könyvvel:))

    VálaszTörlés
  3. Ó, az a konyha! Mennyi melegség árad belőle! És hozzá ez a csicsókás pogácsa!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép minden, végre láthatok egy részt a konyhádból is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A takart részt "púderezni" kellett volna. Meg ez a lényeg, most. Üres lett a lóca nélkül.

      Törlés
  5. Szeretjük a konyhát mi is. Csak a sarok világítása nem megoldott, ha les
    z gépem ismét, megmutatom, hátha jön új ötlet.

    VálaszTörlés
  6. Hol veszed a csicsókát?Melyik boltban vagy piacon?
    Anci

    VálaszTörlés
  7. Első ránézésre azt hittem, megint valami lakberendező újságból hoztál képeket. Nagyon tetszik a konyhád ! Olyan otthonos annyi melegség árad belőle....
    Én ugyan épp most fogyni szeretnék, de ezt a csicsókást valami módon (fél, vagy negyed adagban) ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  8. Cukrosoknak a csicsóka ajánlott, a teljes kiőrlésű, stb. lisztekkel diétás.

    VálaszTörlés