Oldalak

2017. június 5., hétfő

Gótikus falfestmények: Szalonna


Szépen helyreállított és szép templom, épületként és belső értékeivel. Olyan felkészült és alapos templombemutatóval, mint itt, nem találkoztam az utunk során. A hölgy pedig nem szakember, csak szívügyének tekinti. Csodálat és köszönet érte. A templom és a gyülekezet lelkész nélkül maradt. Építik, alakítják a lelkészlakot, várják, hogy érkezzen hozzájuk valaki. Megérdemelnék.

 "Igen jelentős emlék az Árpád-kori körtemplom. A XI. században építették, a XIII. században négyszögletes hajóval bővítették. E korból származó falkép is látható benne a későbbi korok népi stílusú emlékei mellett.

A XIII. században készült a szentély belső falán látható, Antiochiai Szent Margit vértanúságát megörökítő falikép. A XV. század elejéről származik a szepességi származású András mester falfestménye, mely a diadalívben - kör alakú mezőkben - a próféták mellképeit ábrázolja, az ívzáradékban Isten báránya látható. A templomot 1562-ben a törökök feldúlták, felújítása során új zsindelytetőt kapott. 1589 körül már a reformátusok kezén volt, ekkor a freskókat lemeszelték, csak az 1970-es években végzett rekonstrukció során váltak újra láthatóvá a falfestmények.


 A berendezés és a harangláb

A szalonnai templom szépségét fokozzák a későbbi korok művészi igényű munkái: az 1777-ben készült festett, barokk stílusú berendezés, a gazdagon díszített, 1801-ből származó szószék és korona, melyek az észak-magyarországi festőasztalosság legszebb remekei közé tartoznak.

A templom mellett álló, 15 méter magas fa harangláb tornya galériás. 1765-ben készült népies barokk stílusban. Az épületegyüttes és a temető középkori eredetű körítőfalát a XVIII. században újították meg.
(Vendégváró)
A templomról  még  itt olvashatunk




Harangok.




    


 

Templomok illeszkedése.
  







 










(Látom, hogy a fotók elég vegyes minőségüek. Remélem azért az egész nagyszerűségét tudom velük érzékeltetni. )

Közben történtek események, volt hatalmas vihar, s ahogy kálltunk az ajtóba, s végignéztünk a házon, azt látjuk, hogy a ház alól folyik ki a víz!!! Máig nem értjük.  

Ezek a frontok eléggé megviseltek, majd jelentkezem.

2 megjegyzés:

  1. Szépek a templomok, jártunkban-keltünkben mi is mindig benézünk az adott helyen a templomba. Érteni nem értek hozzá persze, de például nagyon tetszik Nagybörzsöny, Bélapátfalva stb. nagyon régi templomai, Erdélyben pedig Bögözé nőtt a szívemhez nagyon, aztán ahol a Madonnának a lábujját lehet megfogni és teljesül a kívánság. (Nem jut eszembe a helység neve, zarándokoltak most is oda ezrével.) Akkor benne voltam több évig (máig) tartó önvizsgálatos lelkiállapotban és hitben, Mária mégse segített, csak folyt a könnyem egész nyáron (allergia). Pécsett a dzsámiba mindig bemegyünk, de a drágának talált beléptidíj miatt csak kívülről nézzük a székesegyházat (ha jól írom). Itt Budapesten első a Bazilika, ott egyszer fölmentünk a kollégákkal a kilátóba, 500 per főért, oda is csak mert a közeli utcában volt akkor a Természetbúvár irodája. Még más templomokba is bementem néhány éve, mára már nem érdekel annyira. Jó neked, hogy olyan szépen le tudod írni, bizonyára tanár vagy ilyesmi a képzettséged.

    VálaszTörlés
  2. Isabel.Nagybörzsöny két éve kimaradt, máig sajnálom. Képzeld, mikor középiskolás voltam a dzsámiban sokszor tettek a perselybe az osztálytársaim sajtot, hogy segítséget kérjenek dolgozatíráshoz vagy köszönetként. Hogy a persely ürítője mit szólt, nem tudom, s miért sajtot dobtak be már nem emlékszem. Annyi érdekesség és szépség van e templomokban pl. itt a dupla ajtóbéllet vagy a hátrafelé néző kos(?) vagy bárány, csak ez már oly sok lenne ideírni, s olyan kis titkokat is megtudtunk. Nekem nagy élmény volt ez az út, másért mint a tavalyi.

    VálaszTörlés