Oldalak

2016. október 25., kedd

Hallgatom a rádiót: Csodarabbik útja

Kb. 2008 körül járhattunk errefelé, északon, Mádon és környékén. Akkor még nem volt átgondolt tervezés, program,ok, csak egy csodálatosan felújított zsinagóga, a rabbiképző emlékező romjai. S a temető. Úgy látszik a fotózásra mégis érdemesnek tartottam.

 




  



 

 











  és a temető




 és néhány fotó  a településről. Ezek értékeket sejtettek, Örülök, hogy kihasználják ezeket, s közkinccsé teszik.

 Ez a ház, ha jól értettem egy másik rádióadásból ma borászat. Még romjaiban is szép volt.


S ami bennem felkeltette az érdeklődét e táj, a borászat és a zsidók iránt, akik e tájon éltek: 







4 megjegyzés:

  1. Csodálkozom, hogy bemehettetek a zsinagógába. Itt úgy be van zárva, hogy oda senki be nem megy. Nem is tudok róla, hogy lehetne látogatni.
    A Monostorpályi úti zsidó temető is hét lakattal becsukva, gondolom oda is csak bejelentéssel lehet bemenni, ill. biztos lakik a környéken gondnok és tőle kell kérni. Volt már eszünkben, hogy jó lenne meglátogatni.

    VálaszTörlés
  2. Jó, hogy írtál róla...Én adós vagyok a felújított pécsi zsini bemutatásával - el is fogok menni hamarosan....Nem értem a bezárkózást, Pécsett a zsidó temető mindig és adott időpontokban a zsinagóga, ill. a benne lévő emlék-kiállítás látogatható.

    VálaszTörlés
  3. Van ahol el kell kérni a kulcsot,de adnak telefonszámot. Itt is úgy lehetett volna bemenni, de a zsinagóga nyitva volt. Ahogy írtam, még e program előtt, évekkel. Az északi zsidó temetők, már a fekvésük miatt is nagyon szépek. Ha lehet így nyilatkozni egy temetőről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet így nyilatkozni. A temetőket helyenként én is "szépnek" látom, s mivel a zsidó temetők nincsenek túlcsicsázva, ebbe a kategóriába tartoznak.

      Törlés