Oldalak

2018. július 8., vasárnap

A néma sikoly


Szörnyű volt. Most is előttem  a látvány. Tudom, vannak  növények, állatok akiket nem szeretünk, károsak. Ezek közé tartoznak a meztelen csigák. Irtom, irtjuk őket ahogy tudjuk. Tegnap éppen sóztam a népet. Ekkor láttam, ahogy egy hatalmas példány megkapván só adagját némán sikított száját hatalmasra tátva. Szinte hallottam fájdalmas hangját.

Amikor az ember úgymond elintézi ezeket az állatokat sosem gondol bele: élőlények, nekik is fáj. Viszont a rengeteg kártétel -mert az ember miért is fordul egy cseppet sem humánus eljárásokhoz- miatt lépni kell. Amikor nem lehet büdöskét, kukacvirágot, s egynyáriakat ültetni, mert a kikelő növénykéket felzabálják. A palántákat lecsupAszítjáK. Viszont a néma sikolyok akkor is velük, velünk vannak. 

Hát nem jó a neve ennek a vendéglőnek?  Vagy inkább kocsmának?

13 megjegyzés:

  1. Nincsenek tyúkok, kacsák a közelben? A só a növényeknek sem tesz jót és a kínlódó szenvedést ellenségnek sem kívánom. Szomszédasszonyom metszőollóval (ki)végez. Én azt sem tudnám megtenni, de a baromfi meghálálja és gyorsan (szinte fájdalommentesen) végez.

    VálaszTörlés
  2. Mérgem van, az jobb? Húzza a nyálcsíkot maga után, szerintem az sem jó vagy fájdalommentes nekik. De a pusztításuk sem öröm.Harmadik szomszédban vannak tyúkok. Eleinte ásóval vagdaltam ketté őket. Arról lebeszéltek.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagy gond erre felénk is. Egy kolléganőm mondta, neki a tejsavót ajánlották. Azt tesz ki egy lapos tálbam, ami odavonzza őket. Aztán persze jön a gyilkolászás. Az megúszhatatlan. :-(

    VálaszTörlés
  4. tele a net a meztelen csigák elleni védekezéssel:
    PL. EZ:
    http://utakerthez.hu/blog/meztelen-csiga-eltuntetese-a-kertbol/

    VálaszTörlés
  5. Nézd csak, ma reggel jött velem szembe! A lehető legjobb írás ez ügyben: http://kertesz.blog.hu/2013/05/25/kerti_csigatlanitas

    VálaszTörlés
  6. a természetben mindennek megvan a maga értelme. Utáljuk a legyet (dögtakarításra termett), a szúnyogot (fecskék naponta több ezret esznek meg). VAjon az ősember is kiirtotta maga körül, ami irritálta? Az embert a legintelligensebb lénynek hirdetik. De, mert nem tetszik valami, dühöng, és nekiáll irtani, miközben szenved, ha sír az áldozat. Mire jó ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Isabel, sok munkád és pénzed benne van növényekben, ezek jönnek s letarolják, szó szerint. Fotózhatnék csonkra rágott növényt. Az ember keresi a humánus megoldást, de ahogy tapasztaltam túl humánus. A méreg mellett ketten rágták éppen az árnyékliliomot.

      Törlés
  7. Köszönöm a javaslataitokat. Sok módszert próbáltam, humánusat.Az ember végső soron fordul a radikális megoldáshoz. Éjszakáztam, hajnaloztam velük, csak vannak más tényezők amik az embert korlátozhatják. Hamut esős időben nem igazán lehet bevetni, a tojáshéjon simán átmentek. Most raktam ki nekik kákicslevelet, kíváncsi vagyok mi lesz. Reggel döbbenten láttam, hogy a méreg mellett vígan rágták az árnyékliliomot. Nem tettem ki elég vastagon? Viszont azért állatokat is féltek miatta. nehéz.Kakukkfűre oda se bagóztak, bizonyos zsályát nagyon szeretik, volt időszak, amikor gyűjtöttem őket. Szóval sok próbálkozás van azért az ember mögött.

    VálaszTörlés
  8. Paff! Nem csodálom, hogy megérintett. Inkább taposd el, úgy nem szenved.

    VálaszTörlés
  9. térj át a francia konyhára, süsd meg őket! nagyon fincsi fűszeres vajban megsütve, az éticsigák mi is szedjük eső után, rengeteg van.

    VálaszTörlés
  10. Jáj! Kavics, elolvastam a kertészblogot, ő többek között a forró vízzel való leöntést javasolja. Ez se humánus...Nekem is lezabáltak virágaimat. Én nappal a virágok közelében házas csigákat láttam, a kertész szerint nem az ette meg a virágokat. Hát, nem tudom. Próbáltam a kávézaccot: semmi eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka, akkor kérlek olvasd el újra az oldalt. 6 lehetőséget ajánl elsősorban. A forró vízzel leöntés az utolsó megsemmisítés és nem szenved pl. a só vagy a mész marásától, ami hosszú ideig is tarthat. Remélem nem gondolod, hogy a pillanatnyi forró víz szörnyebb írtás mint az előző kettő?

      Törlés
  11. Milyen jó kis témát találtál - mindenkinek van véleménye :-)
    ÉN is elmondom az enyémet: nálam a csigairtó granulátum vált be. (méreg) Ott, ahol a fűszernövények és a paradicsom van, oda nem szórok. És elég hatásos. Persze nem olcsó - de az én kertem max.30 m2-es -könnyen beszélek (illetve szórok).

    VálaszTörlés