Oldalak

2017. június 23., péntek

Piheg a kert, s piheg az ember

Reggelente alig tudok felkelni, s ma végre hűvősebb volt a reggel. Könnyebb az ébredés, a "munkábsa állás". Az éhes népség már az ajtó előtt várt, s hazatért úrfink is egy nap után, táplálékot vételezni. Hogy merre járhat? Valószínű fú közt, mert a bundfájába ragadt ez-az erről árulkodik. Tegnapra igérték a cicák elvitelét, még itt vannak.



 Őérte valaki jelentkezett, de az alapítványos hölgy azt kérte, ez rajta kersztül történjen.

A hűvös reggel lehetővé tette, hogy beöltözve rejett helyen is kicsalánozzak. Méteres csalánok voltak. Szőlő fut fel a faházra, őt kissé meg kellett szabályoznom, mert hajlamos szétszedni a tetőt. S milyen érdekes,bár szárazság van, a kevés eső mégis elszabadította a hóbogyót és a téli jázmint. Szerencsétlen hostákat az árnyékból, -mert nem mentek semmire- napra tettem, itt legalább nem rágja szét őket semki, viszont támad a nap. Támad az mindenre, szétégetett levelek árulkodnak erejéről.

S milyen érdekes a természet vagy a kertész milyen ügyetlen. Paradicsom, a kerítés mellé ültetve, hatalmas, bent vagy kint a veteményes kertben, a helyén nem megy semmire sem. A sáfrányon lesznek virágok, de felnyúlt, nem értem. Azt hittem tavaly megtrágyáztuk a fűszerkertet, valamit nagyon elbacáztunk. Idén a menták és a citromfű sem megy semmire, tavaly ilyenkor már legalább 20-30 üveg szörpöm volt. Öntöznöm kelllett volna? De minden nem megy, háracipelni a vödör vizeket, nem bírom. Most a kertre koncentráltam, azt sem lehet eleget öntözni. Úgy vártuk tegnap az esőt, oly fülledt volt az idő, hát csak nem ért ide.

Viszont legyen örömhírem is, a házunk még hűvös. Viszonyítás kérdése. A szomszéd fiatalasszony mondta, tudott viszonyítani.

Írhatnék még ügyintézésekről, megérne egy misét. Majd egyszer összeszedem magam. Legyen szép napotok!









 Most készült a lépcső az esővízes hordókhoz.

Az egyik főkertész.

13 megjegyzés:

  1. Pont ma reggel jártam én is végig a kertem (nem volt nehéz ezt a tenyérnyi helyet :D ), annyira üde és dús minden, magam is csodálkozom rajta. Most indul az uborka szezonunk, rengeteg van rajta, uborkát eszünk uborkával. De nem baj az, a van -tól nem kell félni :)

    Itt tegnapelőtt is, ma is nagyon jó eső volt, szerencsére nem jéggel és nem is nagy dirr-durral, pedig narancs riasztás volt/van kiadva a térségre.
    Az eső/virág/fű/föld illatú levegő viszont mindent megér most és nincs még fullasztó hőség sem.
    Majd lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi eső/virágillatú kertre vágyom, de nagyon!

      Törlés
  2. Sziasztok!
    Orsi kertjének nagyon jó. Nálunk iszonyatos pusztítást végzett a nap. Kiégett majdnem minden új cserje és fa. Nagy bánat ez azért mert reggel és este is locsoltam. A talaj homok és elnyel minden vizet. Ismerem magam. Még két hét és abba fogom hagyni a kűzdelmet. A vesztesek bánatát viszem magammal. Szép nagy ez a kert, de sajnos nem győzzük.

    VálaszTörlés
  3. Gyorgyi, mulcsozni nem próbáltátok? Látni a fotóimon, ahol régen tuják voltak, ott csontszáraz a föld. Ezért akartam egybeültetni, de az évek amíg összeérnek a növények. Locsolok kútból, zuhanyból, esővízből, amíg kitart. Ide is kellene mulcs, de az meg rengeteg lenne. Pénzben is. Esetleg ősszel valamit javítanátok a földön? Vagy hozatni? Vannak ötleteim, ugye? A más bőrére. Kár a cserjéitekért, a belefektetett munkáért.

    VálaszTörlés
  4. Amikor megvettük nagyon tetszett, hogy a néni mezőként hagyta a kert jelentős részét. Tavaly sok eső esett, így nem tűnt fel a miért. Új földdel feltölteni lehetetlen , úgy anyagilag, mint munkában. Trágyázni tavasszal trágyáztunk, de hasztalanul. Ráadásul az a gyanúm, hogy valami fertőzés is közre játszott a pusztításban. A diófát a fagy intézte el. Ahogy a nemes akácot is. A japán birset , a japán somot valami gomba támadta meg. Nagyon jó szárazságtűrő növény a lonc mégis elsárgultak a levelei. Négy bokor haldoklik. A hólyagvesszőkkel ugyanez történik. Az arany szil sem maradt meg. A jázminok már a virágaikat sem tudták kibontani. Az aranyesők vergődnek.ha látnád a cserszömörcét sírnál. A babarózsa kiment, a babérmegy szintén elsárgult és elfeketedtek a levelei. A spírea még él. A koral berkenye majdnem meghalt, de nagy nehezen kezd életre kelni, az argentin fű nagy kínlódások árán életben maradt. Az igazi meglepetés az óriás páfrány szépen megmaradt. A hortenziák még élnek, de nem szépek. Majdnem kihalt a tiszafánk, de sikerült megmenteni. Valami gombát kapott. A kert elején most hal ki egy hatalmas vöröslevelű szilvafa.
    Még soha ekkora pusztulást nem tapasztaltam. Az összes megtakarított pénzem elpusztul a szemem láttára. A frissen telepített fű elégett, pedig állandóan locsolunk. A kékszakál és a magnólia szépen erősödik. A tiszafa kivételével mindent az idén ültettünk. Borbolyák is kínlódnak. Szóval 1000nm díszkertté alakítása embert próbáló feladatnak tűnik. Most kicsit belefáradtunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi nekem adtak valami fertőtlenítő szert a tuják után, hogy azzal permetezzünk le, s csak utána ültessük be. Nincs valahol növénypatika? Azok levél alapján adnak szert a betegségekre, legalábbis nálunk. Van permetezős bolt is a városban, ahol szintén betegségekre ad szereket a szakmérnök tulajdonos, minden kertész (is)odajár. Érdeklődjetek, hátha még menthető. Én beszékgetek is velük, alkudozni, udvarolni is szoktam nekik. Van ami így is elment a fagy után, a volt legszebb téli bangita, gyönyörű, egészséges bokor és a korallberkenye sem tért magához. Őt át is ültettem, de csak vegetált.

      Törlés
  5. Vékony felettünk az ózonréteg, nem is tudok sokáig kint maradni, mert ég a bőröm. Szerintem a növényeket is ez tizedeli, nekik sem jó a perzselő nap. A citromfű és a menta nálam is satnya, szerintem a hideg tél és az áprilisi hóesés nem tett neki jót. Áprilisban még nem volt új hajtásuk, pedig máskor ilyenkor már én is szörpöltem belőlük. Ez volt mindig az első a bodza előtt. De ez már ilyen rossz év lesz, minden pusztul vagy nem megy semmire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnyugtattál, sejtettem is. Viszont idén lett bodzaszörpöm, mert nem volt olyan veszettül tetves a virágzata, mint lenni szokott. Ma du. már letakartam egy dobozzal a hostákat. Megyek is leszedem, mert most borul.

      Törlés
  6. Csereljunk egy kicsit..itt most napok ota esik..bar tegnap elallt de ma nem fog..meg csak reggel 9 mult de mar ketszer borig aztam es imadtam minen pillanatat mert kozben meg meleg van,26 fok.

    A kerted azert igy is szep es a kerteszek gyonyoruek..szivesen kolcsonkernem oket:))

    VálaszTörlés
  7. No Ágnes, küldhetnél belőle, meg is köszönnénk neked!

    VálaszTörlés
  8. Gyenge vigasz, hogy más is kínlódik idén a kertjével. A paradicsomaimat sajnálom a legjobban, tavaly még a családom tagjainak is jutott, idén annyi nem lesz, hogy nekem elég legyen. Nem tudom, mi történt velük. Egyébként luxus a kert - én hálózati vízzel locsolom (700 Ft/m3) A múlt hónapban 7 m3 volt a fogyasztásom. Mondjak még valamit ?
    Viszont ma (péntek) estefelé jó nagy eső volt, jég és mindenféle szélvihar nélkül - kellemes lett a levegő. Ránk fért a 35 fokos nap után.

    VálaszTörlés
  9. Fodorka, du.volt valami, kevés, éppen. Az előbb nekikészült, esett két másodpercet. Most dörüg, talán esőt is hoz magával. Annyira kellene.

    VálaszTörlés