Oldalak

2017. június 9., péntek

Az ikerszentéyes templom:Tornaszentandrás

 Egy emlékekben nagyon gazdag templomot mutatok most be, a 2. nap utolsó templomaként néztük meg. Ritkaságok: a hazánkban egyedülálló  ikerszentély, az alabástrom ablak, a gazdag középkori freskók, majd a barokk emlékek. Sok a fotó, nem is tudom kell-e ennyit mutatnom, de úgy szeretném az olvasóimmal azt az élményt megosztani, amiben nekünk megtekintésekor részünk volt.

S kiegészítésül nem érdektelen a következő ismertetés utolsó bekezése. Találkoztunk olyan templommal is az évek során, ahol  mostanában fedezték fel a freskókat, de már a copf stílusú berendezés vagy oltár is műemlékké vált. Amúhgy afalu lakóiot megértem, viszont a középkori értékek. Melyik karom vágassam le?

 


 



 

 Az alabástrom ablakok kívülről

és bentről:


   

A szentélyt és a hajót elválasztó diadalív.


 


  

 

  

  

  

 
 Az ikerszentély:

 
 



 
átjáró a szentélyek közt
 
 

 
 S a későbbi korok emlékei:

 



9 megjegyzés:

  1. Nézem ezeket a templomokat és nem próbálok párhuzamot vonni a mi templomaink és a Caminot járva a spanyol templomok között,de óriási a különbség.Mondhatom úgy is,hogy a miénk szegénységében,egyszerűségében sehol sincs a kintiek pompájához,a sok aranyhoz képest.Emellett egy-egy kis városkában is két-három templom is volt,tele arany oltárokkal.A nagyobb városokról nem is beszélve.A miénkről csak a templom egere jut eszembe.
    Ezt nem azért írom,hogy azoktól hanyatt estem,sokszor a csendes egyszerűség szebb.Veled most "végigjárom" én is ezt a szép utat.Köszönöm:
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Anci, ilyenkor jut eszembe Tüskés Tibor tanár urunk egyik írása. Elmereng a mi emlékeinken, ami egy-egy kődarab, s pl. Rómában, ahol szinte építmények maradtak fenn. S a hazai műemlékeseknek ezekből kell olyan bemutatót csinálnia, hogy érezzük azt, amilyen régen lehetett. A templomokból több helyen említették, hogy az értékes tárgyak, festmények Esztergomba kerültek.

      Törlés
  2. Gyönyörű !És milyen különleges, minden kor hozzátette a magáét - megértem, hogy gond: mit is mutassanak meg belőle.
    Egyet nem értek, mi a csudát keres a templomokban a magyar zászló?

    VálaszTörlés
  3. Ismet kulonlegeset mutattal..Orsikanal a termeszetet a novenyeket csodaltam, itt Nalad a tortenelmet.Ilyen reszeleteien olyan, mintha mi is ott setelnank.Koszonom Neked is az elmenyt!:)

    VálaszTörlés
  4. Fodorka!Mit keres a magyar zászló a templomokban?Ezt én is kérdezem.Amikor Csíksomlyón voltam egyszer a búcsúkor,akkor tapasztaltam,hogy annak semmi köze nem volt a hithez,inkább egy nagy nemzeti össznépi banzájnak tűnt.A nagy magyarságtudat volt a mozgatója.Összekeverve a hit a nemzeti öntudattal,a hit kárára.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szerintem ti is tudjátok, hogy a vallás és a politika is összefonódik (a Vatikánnal kezdve az élen), szinte mindenütt. Ezért látható olykor valamely nemzeti zászló a templomokban.

      Törlés
  5. Tudjátok, nemzeti... amikor valami átfordul kicsit az aránytalanságba, másba.

    VálaszTörlés
  6. Szeretem a hófehér falakat fazsindelyes tetőkkel és ha ahhoz falfestmény és színes ablaküveg is társul, akkor az ad nekem egy nyugalmas és szép összhangot.

    VálaszTörlés