Oldalak

2013. augusztus 12., hétfő

Mindenféle


Olvasok egy régi könyvet: Szász János-Szigetvári János: Népi építészetünk nyomában 1976. Falusi házakról írnak, többnyire Baranyából. Egy ötvennyolcas felmérés után 10 -15 évvel megnézték ismét a házakat, mi maradt, mi pusztult, s ennek ürügyén be is mutatják a típusokat stb. Hatalmas a pusztulás, az  átalakítás. Érdemes lenne megnézni, hogy  a javaslataikból mi maradt meg, mi bontatott le azóta, s került a helyére "szép új ház"? Pedig jellegzetes, szép, érdekes épületeket fotóztak, rajzoltak le, a házak egy-egy típusát is megörökítve, külön a tornácokat, a falusi munka helyszíneit! Már sok épület  akkor is "emlékként" állt, körülöttük lebontattak a többiek.

Egyet a nyáron én is lencsevégre kaptam, megismertem, még áll!!!!




Találtam egy blogot, rokonlélek blog
Jó dolog, hogy vagyunk páran, akik keressük, szeretjük, lakjuk  a régi házakat. A két idézetet tőle hoztam:

"Aztán vannak megint házak, melyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Otthonszaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Ne­vet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a mele­get, mely mint egy láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül.

Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó. Tavasztól őszig virágot terem előtte a rét. Az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak, és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház jóvá szelídíti a benne lakó embert. Nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette, hosszú életű lesz és még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát s az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette föl a tetejébe.

Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli. Jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a köze­lébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág. Mint küszöbén a napfény."
(Wass Albert)
"Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elgondoltam magamnak. Legyenek a földek egy tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes… Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendben tartva. Szép legyen és gyönyörű a szemnek is, és azt szeretném, hogy gazdaságom, melynek minden rögét magam szereztem, minden fűjét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra."
(Kós Károly)



Hetek óta, mióta többnyire a házban tartózkodik macskaúr ma szóba állt velem. Úgy látszik kezd a lelke lesimulni.

Ma olyant láttam, mint régen nem. Macskaúr a Mózsik tányérjából ette a csirkecsontot, s a szomszédból hozott maradékot. Mik vannak!

 S van egy tartozásom: kb. egy hete elment Pif nagyságos úr után asszonya, Hypó nagyságos asszony. Őt a változatosság okán egy kamion gázolhatta el. Nagy traumák érték az utóbbi hónapokban, két alom kismacskáját tüntették el, bár az utóbbit jobban viselte. Viszont tompa lett, lelassult, akárhogy is, mégiscsak anya volt. Ő a  Mózsik anyja, bár fiait végtelenül utálta, morogta felnőttként. (Szerintem a féltékenység dolgozott benne....) A fotón éppen egy fiánál vigasztalódik az első alom pusztulása után. Most már ismét szerethetik egymást Piffel az örök vadászmezőkön. Ténylegesen, mint férj és feleség élték világukat a két portán felváltva.


Én csak ülök a gép előtt, s "haldoklom". S nem értem: ha haldoklom le kell feküdjek, mert tartani nem tudom magam. Fiam annyira, de annyira rosszul van. A számítógépezésben sohasem zavarja. Hogy is van ez?

4 megjegyzés:

  1. Sok erőt!
    Szeretettel vagyok itt. És vágyom egy régi, hagyományos házra. És csakazértis meglesz:)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes könyv lehet. Nekünk van egy amolyan "rokonlélek-féle" könyvünk :) Tóth János: Az Őrségek népi építészete, 1975-ös kiadású. Öregebb, mint én :) Féltve őrzött kincs, amit sokszor lapozgatunk. Időutazás. Telis-tele van régi házak fotóival. Egyszer jó lenne a könyv alapján fényképezőgéppel a kézben, a képeket követve bejárni az Őrséget... csak álmodom.

    Értelmetlen cicahalál... szegény Pif és Hypó...

    :((( Jobbulást kívánok!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szerettem ezt a bejegyzest is, megha sebeketerint is bennem, pl a szuloi haz kapcsan is.
    Az utolso macska foto valami fantasztikus!

    Jobbulast, sok energiat kivanok, kuldok!szeretettel!

    VálaszTörlés
  4. 40 év után teljesültek az álmaim, nem késtetek el! Ma hűlt az idő, feltámadtam, s jól bírtam napot. Hibába, ezzel kell együtt élnem.Köszönöm a jókívánságaitokat. Nézzétek meg az új bejegyzésem, Márta is csodát művel!

    VálaszTörlés