Oldalak

2017. május 4., csütörtök

Vannak mostanában "kalandjaim"

Kijött az adóbevallás, egy hónap és négy nap után. Azaz ennyit dolgoztam 2016-ban. Nézegetem, majd elájultam, 94 ezer Ft különadót kell(ene) fizetnem. Este volt, eltettem másnapra. Akkor, azaz tegnap fel a netre, nézzük mit is kellene tudnom, látnom.  Aztán este Zsebivel sétáltunk, találkoztam egy könyvelővel, rákérdeztem, de csak annyit tudott segíteni vigyek be nekik minden elbocsájtó papírt. (Tavaly lettem "nyugdíjas".) Aztán még a neten kutakodtam kicsit. Annyit már tudtam, értettem, jogtalan. No, de mire ezt megértettem, kibányásztam.

Volt időpontom a hivatalba mára, mert hiába van elektromos aláírásom, amivel elvileg csinálhatnék ügyfélkaput, de nincs meg minden adat hozzá, akárhogy nézegettem a megnevezett dokumentumokat. Amúgy meg, mint kiderült ezt személyesen kell intézni. Ott aztán megtudtam, hogy  a MÁK-nál a rendszer csinált valamiket, mert nem én voltam az első ilyen jellegű gonddal jelentkező. Nekem csak két napom ment rá, de mesélte az ügyintéző, hogy volt aki az ünnep előtti pénteken kapta meg, ráadásul több százezer forintos befizetni valóval. Nem irigyeltem az ünnepét. A magam két napját sem. Szóval, vége jó, minden jó.

Ha már a városban jártunk, s volt hátra idő a parkolásból nézzünk farmerszoknyát, mert egyre jobban "megy össze". Azt nem találtam, de volt egy ruha. Farmerruha. Felvettem, jól nézett ki rajtam, szépen formálta az alakomat. Meg is kérdeztem az eladót, a tükörrel manipuláltak valamit? Nem értette a kérdést. Elmagyaráztam neki, de ez a ruha lényege, jó a fazon, ápol és eltakar. Hamar megvettem. Nem jókor, de mikor lenne jókor? Viszont, elegem van, hogy mindig nadrágban járok, meg amúgy is, hadd legyek egy kicsit én is nő. S van benne egy poén is. Háromnegyedes a ruha, ehhez tudni kell kb. 30 éve nem volt rajtam csak hosszú szoknya, ruha. Fázott is benne a lábam, mert rögtön ebben jöttem el az üzletből, akkor már! Szép nap  a mai, ugye?

Mindjárt kimegyek a kertbe, mert Zsebit hatalmas ásás közben hagytam kint. Valahol, délutánra már kiásott egy vakondot. Sajnos ás. Nem tudok vele mit tenni. Néha nagyon rossz helyen. Ez a közös kert átka.

Amúgy az itató ügy. Nézem az egyik madáritatót, sáros a vize. Vajon mitől? Aztán lebukott Zsebi, iszik a madáritatóból, a méhitatóból, csak az övéből nem. Viszont az övében isznak és fürdenek a verebek. Ők azt is tudják, hogy mikor etetem a kutyát. Jobban ismerik a kutya étkezési szokásait, mint ő maga. Mert válogatós, halogatós, nos akkor  jön el verebek ideje. Ők tudják, élnek vele, én meg mérgelődöm a kutyára.

Egyenlőre ennyi. Végre volt eső! ESŐ. Sok, bemosta, eláztatta a földet. VÉÉÉÉÉÉGRE!!!!! Lehet gyomlálni, füvet nyírni, átültetni. Csak bírjam, bírjuk erővel.

9 megjegyzés:

  1. ó, ezek szerint még nem vagy nyugdíjban! én már elég régóta. Nagyon tetszik a profilváltásod, a kezdő kép, néha jólesik a változtatás. Köszönöm, hogy írtál a blogomba, igazából ritkán teszem meg. Nem is volt kedvem, nem is volt időm mászkálni a neten, mostanában a Face-re se megyek föl. Valójában a blog napló, tehát arra is használom. - Eszembe juttattad, ami nekem már naponta eszembe jut, venni kellene végre egy rendes ruhát. De betegségem miatt még amúgy se vennék szoknyát, bár gyógyulok, a lábamon megvannak a foltok, nylonharisnyát meg nem bírok viselni. Egy nyári nadrágot azonban muszáj lesz, jövő héten kétnapos kirándulás a siófoki társasággal a Mátrába. Voltam arra többször is, de kell a kimozdulás, különben pedig Mari volt olyan szíves a megkérdezésem nélkül beíratni. No persze én fizetem. Nagy élményeid lehetnek, teljesen másmilyenek az enyéimeknél, és ez jó. Ezért kicsit vissza is olvasok mindjárt, ezt már jó régóta hanyagoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isabel, egy jó éve nyugdíjas vagyok emiatt volt a le- vagy elszámolás. Ezért nem értettem, hogy honnan a nagy adó, az összjövedelmem nem volt annyi, míg dolgoztam. Jó kirándulást neked!

      Törlés
  2. Az jutott eszembe azonnal, ahogy olvastam a soraidat, hogy és aki nem "járatos" a csalafinta hivatali nyelvben, aki nem tud kiigazodni a zavaros és bonyolult íráson - az ráfázik. Szomorú, de biztos, hogy lesz ilyen is - és persze azt is tudom, hogy ez nem egyedi ügy - hasonlókat biztos tudna példaképp más is mondani.
    Kutya-ügy.... Nos, aki mintakertet szeretne - ne vegyen/tartson kutyát. A kutya szabad állat - és nem fogod tudni megmagyarázni neki, hogy mit, hol szabad és mit hol nem. Hacsak persze be nem kerítesz minden védendő területet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, míg dolgoztam egy gazdaságis kolléganő megcsinálta a bevallásom, én nem értek hozzá. Most a hivatal készítette el, s elküldték egyetértek-e vele? Most ez a módi. Jövőre már nem kell csinál(tat)ni. Együtt élünk a kaparásokkal, legfeljebb néha agybajt kapunk. Most kicsit kapart, még vakondot sem húzott elő. Egyszer előttem ette meg, ezek szerint akkor megtanulta, hogy nem jó falat.

      Törlés
  3. ügyes vagy, hogy kiszúrtad a hibát és nem fizettél. én még sose töltöttem ki a saját adóbevallásomat bár statisztikus vagyok. és most a prágai vizitor :) kíváncsi vagyok a ruhára!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam fotózni, de a tükörbe villant a vaku. Sokszor vásárolok így, szerelemből, első látásra.

      Törlés
  4. Ez a ruhavetel es leirasa ma nekem mindent megert:))koszonom Aniko!! nagyon orulok, hogy megvetted es le sem vetted..egyszer vettem egy lenvaszon ruhat, harom napig abban aludtam:D persze kozben furodtem stb, de visszavettem mindig.Kellenek ilyen bolond pillanatok, napok, igazan noiesek!!

    Orulok, hogy vegul mindne megoldodott!!

    Itt a kutya es a macska cserel heleyt eveskor..en meg ilyet nem lattam..de mar lassan nem csodalkozom ezen sem:)

    puszilom Zsebit!:) is!

    VálaszTörlés
  5. Ja es ma ismet esni kezdett, napokig fog megint..kuldok belole!

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy megoldódott a NAV-os problémád! Elgondolkodtató! Ezt akár ki is fizettették volna veled, ha nem vagy elég szemfüles!
    A farmert használd egészséggel! Én is csak nadrágot hordok mindig, még akkor is, ha valahová "fel kell öltözni". Nekem már így is marad a lábaim miatt.
    Jó kertészkedést!

    VálaszTörlés