Oldalak

2020. december 27., vasárnap

Ez is, az is

 Régóta készülök a bejegyzéssel, aztán elmaradt. Nem mintha az időm nem engedné, csak kedvem, egészségem nem volt, éppen.

Szóval, a posta. Nekem még nem veszett el levelem, vagy nem emlékszem. Írtam róla, hogy a küldeményemnek nyoma veszett, biztam benne, hogy csak ideér. Hát nem. Valaki jól járt vele.

Képeslapok. Igyekszünk a hónap közepe óta kb. nagyon nem kimozdulni, bevásárlóközpontokban vásárolni, stb. Szóval maradtunk itthon. Így került előtérbe a képeslap. Az ünnepi. Nem volt már. Hagytam napokat, visszamentem a postára, jött-e újabb szállítmány. Kaptunk ötvenet, még a múltkor, s s széttárja a kezét a hölgy. Ennyire rugalmas a posta? Pont most, mikor előtérbe kerülhettek a postai üdvözletek. (Amúgy múltkor meglepődve tapasztaltam, hogy felszámolták a postán a "bazárt". Sem újság, sem magazin, sem könyv, sem kávé, sem édesség, sem stb. Tájékoztattak, hogy mindent visszavontak. Mondjuk az utóbbiakat értem is, de a sajtót is? Mióta eszemet tudom mindig volt újságos rész a postákon.

Körbe-körbe. Cirnyó eszi Öregasszonyka ételét, ha sajátja már kiürült. Öregasszonyka a kamrába jár étkezni, bontogatja, értsd kirágja, karmolja a zaszkós, száraz eledel tasakját, s azt eszi. Miért jobb ott? Valamelyik nap nagy zörgés a kamrában. Mit látok ? Cirnyó úrfi a földön, kibontott zacskóval, étkezett.

(Amúgy Cirnyó jobb lábát érte most valami, tán őt is. S amúgy éjszaka történhetett.Tegnap kimerülten feküdt egész nap, nem is evett. Őnála , már a nemevés a világ végét jelenti. Jól is néz ki.)

Kutyafülű Aladár az ajtóban kap enni, kint. Ha teheti beszökik, s enné a macskák eledelét. Ha van éppen a tányérukon. Ha ott nem ér el semmit, megy a kutya tányérjára. Menne, mert Zsebi elfekszik a házban, faházban, felügyeli. Ha éppen nem a 3.szomszéd komposztján kotorászik. (Értsd a miénkbe, s a szomszédéra már nem tud be- és felmászni.. Szegény, öreglány.)

S jöjjön  a pozitív: ez az Adventi ablakok játék jó volt, megmozgatta, izgalomba hozta a falut, esténként mentek az emberek, családok, keresték a számokat, megkóstolták a kínálást, itt azért egyre jobban teltek az asztalok... Aki pedig bevállalta, hogy önmagához mértem kínál, nagyon tudtam érte becsülni. Láttunk csodás kivilágításokat is, s volt aki templom hiánya miatt a régi karácsonyi koncerteket játszotta be, hangosította ki. Gyönyörű volt, s itt a kórustagok adtak rögtönzött hangversenyt is. Lemaradtunk róla, mert mindig a végére indultunk el, ha mentünk, a tömeg kerülése miatt. Aztán megfogadtuk, többet nem megyünk, s pár nap múlva ismét ott voltunk. Megismertem pár nagyon kedves embert így a faluból. Ráakadtam ismeretlen ismerősre is. Kiderült még a sötétben is tudták, kik is vagyunk. A fotók feltöltéséért kaptunk kis karácsonyi, kézműves díszeket, fenn is vannak a fán. Tiszteletem a szervezőknek, akik elkészítették ezeket, s s összefogták, irányították az egész adventi időszak alatt a programot. Szóval ebben a cudar világban volt valami szép, izgalmas. Ráhangoló.Összefogó.









 

S végül, de nem utolsó sorban elkészült életem első Feketeredő tortája.  Kicsit a megjelenésen lehetne javítani, de az íze megvolt, s meglepetés volt a fiamnak, aki annyira vágyott rá, de emiatt nem akartam kb. 40 km-t utazni, hogy elkészítse cukrász nekünk. Nagyon izgultam, főleg a piskóta rész sütése miatt, de sikerült, nagyon alapos leírás, s felvétel alapján dolgoztam JouTube TT. Ajánlom követni őt, az ilyen rutintalan sütögetőknek, mint én.


4 megjegyzés:

  1. Olyan szépek az esti fények. Ilyenkor döbbenek rá, hogy a kis dolgok is milyen sokat jelentenek és kár, hogy vége az adventi, karácsonyi időszaknak.
    Nem is sütöttem sütit, nem volt kinek 🙄 én alig eszek belőle és a család többi tagja is úgy szavazott, hogy elég a nagy tál tiramisu.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is csak bejgli volt a torta mellé, vagy inkább fordítva. Éppen előbb nézegettem valaki instás fotóit, írhatnám a hétköznapok szépsége. Csak nem vesszük észre.S ilyenkor tényleg a fények adják a csodát.

    VálaszTörlés
  3. Hogy mennyire jó ötlet ez az adventi kalendárium! Nagyon jó lehetett összehozni pár ismeretlen ismerőst....fantasztikus, nem is hallottam még ilyenről. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Országos, regisztrálni kell. Viszont ahogy néztem mindenki máshogy bonyolítja,településtől függően. Jó ölet, tényleg. Szerettük.

    VálaszTörlés