Oldalak

2019. április 28., vasárnap

Így jártam

Hetekig jártam egy kertészetbe az ajugák miatt. Nem adták őket, mert nem tértek magukhoz az elfagyás miatt. Egyszer csak úgy benéztem, odaadták 800 FT/db-ját, állítólag negyedáron... Mindegy. Kiültettem, feltalálták magukat, virágoztak, egyszer elkezdtek behalni. Ma este jobban odanéztem, mert ezen a részen nagy garázdálkodás folyik.  Tele voltak csigákkal, a meztelenebb fajtával. Jajgatni tudtam volna! A növények közepében, ott lakmároztak, szinte úgy mondhatnám beléjük költöztek.

Amit tudtam összeszedtem, szórtam ki mérget. Reggel elutazom, így hagytam itt mindent , nem tudva mire érek vissza. S annyira, de annyira szomorú vagyok. Oly sokat harcoltam értük, s tessék, jönnek csigáék s letarolnak mindent.

Őket még nem támadták meg, de ott vannak mellettük,

 .
a "csigás" pár nappal az ideérkezés után. Oly büszke voltam rájuk, úgy örültem nekik! Mindez a látvány a múlté. Fekszenek félholtan. Megrágva a növendék hortenziák, a tölgylevelű icike-picike, alig tért magához, tarra rágták. S van még egy tapasztalat. Mulcsoztam fenyőkéreggel a télen. Nos ebbe költöztek be, vagy teleltek át, s innen indulnak támadásra. Kérdik tőlem, miért talajtakarózok, miért nem mulcsozok? Ezért! Elfeledkeztem róla, hogy ellenőriznem kellett volna.


6 megjegyzés:

  1. Ó, de szomorú dolog ez! Ismerem a garázdálkodásukat, nálunk is kiirthatatlanul sok van mindkét fajtából. Nem is tudok ültetni sokféle virágot, mert tavaly még a büdöskéket is tarra rágták. Minden szépet, értékeset felzabálnak. Ilyen esős időben állandóan szedegetem a csigákat, de minden hiába, mert a szomszéd gondozatlan kertből van utánpótlás.
    Látom, indul a nagyutazás! Jó utat nektek!

    VálaszTörlés
  2. Éppen olyan káros,mint a vándorpoloska.A poloska kiszívja a paradicsomot és a paprikát,undorító lesz.Tavaly nem is ettünk,csak kínlódtam vele.A csigák meg a fólia alá is befészkeltek.Január végén már volt fejes saláta,de jól megrágták.Még a méreg is hiába,csak ritkítja őket.
    Anci

    VálaszTörlés
  3. Utána kellett néznem mi az az ajuga. Rájöttem, hogy az egyik fajtája van nekem is :) valamikor nagyon régen vettem, jól érzi itt magát.

    Hála Istennek, nálunk nem nagyon van csiga, valószínűleg azért, mert nincsenek gondozatlan kertek, területek ahol meg tud bújni vagy éppen ott szaporodni. Amit találok, azt viszont könyörtelenül eltüntetem.

    VálaszTörlés
  4. Szemét banda minden csiga...nem könyörülök nekik én sem.
    Sajnálom,amit tettek a kertedben.

    VálaszTörlés
  5. A csigával nagyon sokan kínlódnak. Jól tetted hogy mérget szórtál ki.

    VálaszTörlés
  6. Sajnos, ha gazdátlan/ápolatlan a szomszéd kert, akkor elég nehéz a védekezés. Írtam valahol, most a Lidl-ben van akciós csigairtó, és nem is olyan vad méreg, mint a másik...Én 2 naponta felemelem pl. a cserepeimet, azok alá szívesen bebújnak és este néha kimegyek ellenőrző körútra, néha akkor is elkapok egyet. Lehúzom őket a WC-n.
    De rettentő nehéz ellenük a védekezés. Az olyan kertben, mint a tiéd, majdnem lehetetlen.....

    VálaszTörlés