Oldalak

2017. május 22., hétfő

Utunk első, nem akármilyen állomása: Feldebrő Szent Márton templom

 Egy középkori templomok után elinduló embernek a legszebb indítás: Feldebrő. (Ha egy templomra lehet ilyent mondani.)

 


 A belseje nem az én világom, de voltak ott emlékek, amiket sajnos már nem láthattunk. A rács vezetés nélkül eddig engedett minket. Csoport, -ha jól emlékszem- két óránként indul, ennyit várni nem akartunk, s az időjárás is közbeszólt. Végtelenül sajnáltam.


  




 



 S míg a templombemutatóra vártunk(amiről végül lemondtunk) bementünk a temetőbe, ill. előtte a kocsmába, mert fura síremlékeket láttam az útról. Nincs ott semmi érdekes- mondta ott valaki. Nem biztos, mondom neki, hátha nekem érdekes. S ez így is volt. A fura építmények stációházak...



 Ezek a szürke lapok takarják a stációkat, ilyent még nem tapasztaltam, mindet ki kellett volna bontanunk. Az eső már csöpögött, nem tettük. Csak mutatóba hoztam.


Most csak ennyit, sok a dolgom, intézni való.

12 megjegyzés:

  1. A templom külseje után én is egészen más bensőre vártam. Hát,megértelek,nekem se a világom a belseje....

    VálaszTörlés
  2. Néhány éve töltöttünk ott néhány kellemes napot Feldebrőn a Fenyves Szállodában. Sajnálom, hogy akkor a temetőre nem jutott időnk. Mi is csak kívülről láttuk a templomot.
    Szép indítás! Izgatottan várom a többit is!

    VálaszTörlés
  3. Mi többször voltunk Pálosvörösmarton egy furcsa szálláson, akkor láttuk. A belseje valóban fura, emlékszem. Emlékszem a stációkra is. Várom a többi képet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép képeket hoztál erről a belül kevésbé megkapó, de kívül annál csodásabb templomról és a temető is érdekes, ódon hangulatot árasztó:-)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Itt is köszönöm azt a pár képet, amit a csendhegyekbe küldtél - tényleg kár, hogy a képek takarva vannak. Igazán nem is értem, miért, a vandáloktól, vagy esetleg az időjárás viszontagságaitól védik ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy , ha szükség van rájuk akkor bontják ki, de így macerás volt nekünk. Egyébként a stációházakat messziről látni, erre figyeltem fel, mik ezek az érdekes "sírkövek". S már restelltem a kocsmába visszaszólni, hogy mégis csak találtam a temetőben értéket!

      Törlés
  6. Mamka, Emőke, Nikimanó én annyira szeretem a románkort, gótikát, s ahogy elnéztem sok templomot erre a korra állítanak vissza. Furcsa amikor telecsicsázzák, már az én én szemszögemből. Művelődéstörténet tanárunk szerint, aki nemes egyszerűséggel úgy mondta: elkurvítják. Bocs, idéztem.

    VálaszTörlés
  7. No, itt például még nem is voltunk. Pedig gyönyörű ez a templom. A hármas fotód igazán szemléletesen mutatja a "monumentalitását", kellemes színvilággal, tejszínhab felhőkkel. Mai szóhasználattal az írnám, hogy "nagyon ütős fotó" - ha szabad egyáltalán ilyet írnom egy templomfotóról...

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Miklós. Most már tudod, vasárnap ne menjetek!

    VálaszTörlés
  9. Ma jártunk Feldebrőn és némi huzavona után (1 óra) sikerült bejutnunk.
    A vezetés néma és szótlan volt ezek után. Nem ezt érdemli ez a templom.
    Az altemplom csodálatos.

    VálaszTörlés
  10. Sejtettem, hogy az lesz az altemplom. Sajnálatos, hogy ilyen emberi dolgok elveszik az ember örömét.Ha véletlenül Szalonnán jársz, ott aztán kárpótolnak érte, az a hölgy a szívét-lelkét beleteszi, pedig civil.

    VálaszTörlés