Oldalak

2017. január 20., péntek

Egy blogbejegyzés juttatta eszembe,


 
 amik a templomok fényében elmaradtak. Nógrádban csodáltam a vasból készült temetői kereszteket, Szatmár-Beregben a tetők, padlások szellőző ablakait.


 
Ráadások:

 
 
S akkor már a kedvenc házam Nagyarból. A szívem szakadt meg az állapota láttán, s lehet, hogy le is bontják/bontották már(lófuttató lett a kertje).
 
 A lónyai kedvenc.Hány példát látunk régi házak megmentésére?!

  Tarpán fotóztam.

14 megjegyzés:

 1. Mennyi szépséget esz meg az enyészet. gyönyörű házak. Kár értük.

  VálaszTörlés
 2. Mívesek, harmonikusak, tájba illők...Vétek veszni hagyni ezeket a régi házakat.

  VálaszTörlés
 3. ohh, de gyönyörű a nagyari ház! csodát lehetne belőle kihozni, ha felújítanák. De hát rombolni könnyebb, mint építeni.

  VálaszTörlés
 4. Aki a múltját nem őrzi, annak sok jövője nincs...olvastam valahol egyszer régen.És így igaz. Kár ezekért a szép öreg házakért, kár, hogy senkinek nem esett meg a szíve rajtuk. Ami a padlásablakokat illeti, bevallom, nem is figyeltem eddig, nem gondoltam, hogy egy ilyen jelentételen kis ablakban is ennyi szakma-szeretet és szépérzék mutatkozhat meg.

  VálaszTörlés
 5. Azok a faragások, a minden részletre kiterjedő figyelem! Fodorka nálam is véletlen, tulajdonképpen az esőcsatorna hívta fel rá a figyelmemet. Azon a vidéken, tán a fém tetők miatt különösen sok szép volt, de nem álltunk meg fotózni, csak rájuk csodálkoztam, sokszor.

  VálaszTörlés
 6. imádás! a bádog az egyik kedvenc anyagom és ezek csodásan mívesek. sok szépséget észreveszel.

  VálaszTörlés
 7. Bádogtetők, mit kerestem a megfelelő szót. Ill. inkább elfelejtettem.Köszönöm-.

  VálaszTörlés
 8. Romániában nagy divat a bádogtető.Képzelem,micsoda zaj van,ha esik az eső...
  A tornácos házak a kedvenceim,annyira szeretnék tornácosban lakni!Persze,bádogtető nélkül.Nagyon ronda szerintem.
  Nálunk a szélkakas,a spanyoloknál meg a bika díszlik a tetőn.
  Anci

  VálaszTörlés
 9. Ezen a vidéken főleg a régi házak ezzel borítottak, hogy miért, nem tudom. Mi a nyári meleg miatt aggódtunk, hogy beveheti. Viszont a kiegészítők, az apró részletek mívesek voltak.

  VálaszTörlés
 10. A házak csodálatosak, még így romosan is, mindet megvenném és felújítanám és laknék bennük. ❤Egyszerre. Somogy megyében a lepusztult parasztházak felújításával foglalkozik egy cég. Azt nem mondom, hogy csodát művelnek, de az értékmegőrzés a fő szempontjuk. Felújítás után próbálják értékesíteni is. Ha nem lenne olyan kis alapterületű mindegyik/60-70nm/ akkor elgondolkoznék a vásárláson. De vajon miből lehet megélni egy somogyi faluban amikor a férjemet a munkája Budapesthez köti?

  VálaszTörlés
 11. Azt hiszem sokan életmódot váltottak, vagy otthon végezhető a munkájuk. Akik ott élnek ezt nekik kellene bevállalniuk, de ők nem, nem ez a módi. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert olvasok csodálatos felújításokról és fiatalok csinálták. Ez a ritka.

  VálaszTörlés
 12. Beregben úgy láttam több házat rendbe hoztak, s kiadják turistáknak. Szerintem Vöröstón és a környékén is.

  VálaszTörlés
 13. Sajnos a budapesti közületek felújítási munkálatait nem lehet otthonról végezni, ez nálunk a biztos. Bár a férjem készít néha sajtot meg ugye bármit megtanulni is lehet, de bizony egy bizonyos életszínvonal kialakítása hosszú-hosszú évek munkája....
  Turistaként is érdekes lehet egy ilyen ház, de igazán átszellemülni és együtt lélegezni egy házzal csak akkor lehet ha lakjuk.❤

  VálaszTörlés
 14. Az utolsó mondatoddal mélységesen egyetértek. Igen, ha valaki vállalja teljes létével vállalnia kell az ottlétet. Vannak akik feladták, mások magukra találtak ott.

  VálaszTörlés