Oldalak

2016. július 25., hétfő

Nem is értem

 hogy maradt ki oly sok évig. Valahogy mindig lemaradtam róla.

 Ilyenek voltunk


Újraolvasom Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában c. könyvét. S eszembe jut a belőle készült film. Nem belőle, alapján vagy inkább egy-egy  rész kiragadásával. Romantikus film. Dráma. Százszor láttam. Imádtam. Főleg a két főszereplő miatt (is). A mesélős és a folyóparti hajmosó jelenet örökre megmaradt kedvencemnek. Aztán teltek az évek, ismét megnéztem. Szégyell(j/l)em bevallani? Túl sok volt a szerelmi jelenet. Változtam? Kiveszett belőlem a romantika? Vagy pörgősebb lett a világ?  Vagy a könyv mássága zavart?  Azért még mindig ötöst adnék rá. S igenis  a könyvet is érdemes elolvasni. Ahogy szemléli az írónő a világot, az emlékei. A kor, az őslakosok bemutatása. A gyarmati világ.  Nem pörög, nem úgy ragad magával, mint a film, inkább a lelket fogja meg. Elgondolkodtat.


S micsoda véletlen(?!). Mindkét filmet Sydney Pollack rendezte, s mindkettő főszereplője Robert Redford.

2 megjegyzés:

  1. Hát igen... "a Robert" csoda vonzó egy férfiember volt. :-)
    A filmet jó régen láttam, de bennem kellemes emlékként él, még ha nem is emlékszem minden részletére.Mindkét női szereplőt is igen nagyra tartom. A szó jó, nemes értelmében művészek.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy írod, nekem is nagy kedvenúvceim, mindhárman. Érdekes RR.nek nem használt az öreg kor. Annyira. Sean Connery ekkor lett férfi.

    VálaszTörlés