Oldalak

2016. július 5., kedd

Nagygéc, a Megmaradás Temploma


A falut az 1970-es árvíz után kiürítették, lakóit  a környező településekre áttelepítették. Voltak, akik távolabbra, esetleg külföldre is elköltöztek. Állítólag egyetlen néni nem volt hajlandó elmenni. 
Maradt a temploma, ami pusztult.

 
 Most felújították, lemásolták a már múzeumokba került bútorzatot, s régi szépségében mutatja magát. A Megmaradás Temploma lett.

 




 
 
 



 
 





 7


A mögé épült emlékparkban őshonos gyümölcsfákat ültettek el, s  200 darab emlékoszlop került felállításra. A  Kárpát medence településeit levélben keresték meg, hogy az emlékoszlopokra üzenetet küldjenek. Ezek elsősorban a határon túlról érkeztek.





 



A Nemzeti Emlékhely részei:

 
 A kilátótorony mögött látható a Megmaradás Háza vagy Magyarság Háza. "Az épület különleges építészeti megoldásokkal a születést és a halált jeleníti meg. Mindkettőt egy-egy kupola szimbolizálja. A belső kupola a születésé, a külső a halálé. Az épület tetején egy különleges fényfolyosó helyezkedik el, az újszülöttek a fénnyel érkeznek és a halottak a fénnyel távoznak.

Az épület tengelye megegyezik a nyári napforduló tengelyével. Az épület körül a hónapokat jelképező fák állnak.

A Megmaradás Háza arra is emlékeztet, hogy a nagygéciek soha nem adták fel a jövőjükbe vetett hitüket. A Megmaradás Könyvébe a látogatók is beírhatják üzeneteiket." forrás




  
 A látogatóközpont, ahol a megye első 4D mozija működik, s történeti emlékekkel találkozhatunk..



  A kilátótorony Makovecz Imre tervei alapján készült. A magyarság jövőjét és határtalanságát szimbolizálja.



Sírkövek a faluhoz vezető út mentéről.  Régen volt temető nyomai.


4 megjegyzés:

  1. Ámulok és bámulok! hallottam már Nagygécről, pontosan az árvízzel kapcsolatban, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen szép és érdekes épületek vannak ott. Le a kalappal előttük! A Megmaradás Háza különösen tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, július 1-én adták át, ha jól tudom. Mi még nem hivatalos látogatók voltunk. Nagyon szépren megcsinálták.

      Törlés
  2. Ez egy különlegesen szép, majdnem azt mondanám, megrendítően gyönyörű helyszín... Még nem láttam róla képeket, örülök, hogy megmutattad....
    Mennyire nem kell a "csicsa" a templomban ! nemes egyszerűségével, visszafogott színével, a múlt megőrzött darabkáival ez a templom megható, szívet melengető !
    Különös és érdekes a települések "emlék-kertje".

    VálaszTörlés
  3. Mari, látod milyen kevés maradt meg régről, s azok milyen szépen faragottak. Tetszik, ahogy a falakon jelezték milyen is volt valamikor. Igen, szép és egyszerű a bútorzata. S azért is mutattam a régi fotót, honnan indultak, s gyakorlatilag ez maradt meg a faluból, mellette egy magtár.m S egy-két épületrész(ecske).

    VálaszTörlés