Oldalak

2016. július 4., hétfő

Lepkék

 Három nyári orgona van egymás mellett a szomszédban. Odamentem át fotózni. Telve vannak lepkékkel. A szomszédasszony szerint sokfélék is. A létszám napszakonként változó.  Én ezekkel találkoztam, éppen akkor, amikor ott jártam. Gyöngyházlepke?





Nappali pávaszem.





 A bíborkasvirág lepkéit nálunk fotóztam. Ha jól sejtem: bogáncslepke.


  


 S utoljára, de nem utolsó sorban a fehérek (citromlepkék?). Ők a levendulák és izsópok rajongói. S mióta készült a bejegyzés a lepkék megérkeztek a bíborkasokra hozzánk is teljes létszámban!!!!

S érdemes megnézni Magyarország lepkéit is, mennyit nem ismerünk közülük.  S ezek a fotók még 2013-ban Lendván, a várban készültek egy kiállításon. Itt hatalmas példányokat is láthattunk.  Vajon még áll a kiállítás? Mindig készülök Lendvára, a temetőjük miatt is.





4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű fotók!
    Most ahogy a képeidet néztem, eszembe jutott, milyen sok lepkét gyűjtöttünk az unokával...de jó is volt!!Lepkeháló készítés... szaladgálás egy- egy lepke után...feltűzés, aminek nem nagyon örültünk....sokáig megvoltak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera én csak így gyűjtöm, de délelőtt egy villásfarkú sehogy sem akart modellt állni.

      Törlés
  2. Milyen érdekes világ a lepkéké is!!!!!Nem ismerem őket.....
    Nekem is van három nyáriorgona bokrom a kertünkben.Szeretem őket.Úgy lehet nyesni őket,ahogyan a szükség kívánja, nem bánják,sőt.
    Már évek óta próbálkozok velük,mert a kertünk felső része kavicsos sivatag,míg az alsó normális.:)Lejtős telek.
    Most újra átültetésre szánom magam: tavaly ültettem újra a fenti részbe nyári orgonát,mert olyan szép,de szegénykém nem bírja az ottani szárazságot és hőséget, én pedig nem vagyok mindig ott locsolókannával a kezemben,így lekerül az előkertbe.

    VálaszTörlés
  3. Mónika, én sem locsolom. Lehet, hogy a helye jó, pedig elfagyott ez is. Előtte pedig kb. 20 cm-es szárakra visszavágtam, most szép dús is lett. Nos, fogtam az enciánt, s jól visszavágtam ezt is, hátha bedúsul.

    VálaszTörlés