Oldalak

2016. február 18., csütörtök

Próbáltam a formáját, próbáltam a mintáját megmutatni


 



 








Varga Sándor és Bicsák Jenő, az utolsó veleméri fazekasok, bocsánat gerencsérek, ahogy itt mondják


Varga Géza írásaiban a fazekasmunkák szimbólumainak csodálatos világát is megismerhetjük. S ő vezeti azt a különleges szállást, ahol eredeti környezeteben tölthetjük el szabadidőnket.

Itt már egy /az utód dolgozik az ő nyomán:

velemeri_szallashelyek




4 megjegyzés:

  1. Csoda, hogy egyáltalán még foglalkozik vele valaki. Bár talán az utóbbi időben fellendült a népi iparművészet, van rá kereslet, igaz az is idény jellegű, inkább az utazók, turisták veszik meg.

    most eszembe jutott valami...felénk ezt úgy hívták, hogy csecses kulacs, de az is lehet keverem valami mással...

    VálaszTörlés
  2. jaj, de gyönyörű Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekasmester cseréppohara, Zsohár Gyula őriszentpéteri fazekas pohara az atya jellel....de tudnék válogatni a többiből is! :)

    VálaszTörlés
  3. Vajon miért érzem, hogy a régi, a kicsit "bumfordibb" nem olyan míves festésű a kedvesebb ???

    VálaszTörlés
  4. Azért mert én is így érzem. Használták, látszik rajta. A naiv, egyszerű formájában, díszítésben emberibb, nem olyan kimódolt. Ez használatra készült, a másik dísznek. Más a világ is. Orsi Magyarszombatfán sok a fazekas, van ünnepük is, május-júniusban. Zalaegerszegen május elején van mostanában a fazekasfesztivál. Sok a vásárló ott is, ki a mait, ki az eredetit vásárolja. Nekem a szívem Korondért fáj, az nagyon e....t, tisztelet a kivételnek. éve voltam utoljára, amit láttam nem igazán tetszett. Vagy tudni kell kihez menjünk.

    VálaszTörlés