Oldalak

2013. május 5., vasárnap

Nagymamasors

Anyák napja, kinek anyák napja, kinek nagymamák napja is. Délelőtt köszöntött a fiam, estére az unokák is - telefonon, a messzeségből. Az óvodás mondta a Donászy Magda verset (itt kicsit elgondolkodtam, ennyire nem változik az anyák napi repertoár az óvodákban?), aztán a kicsi (még nincs három éves) elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdalt. Gyermekdal lemezekről ismeri.

Magamat meg, mint nagymamát egész napos olvasással ünnepeltem, jobb híján. Jobb híján, mert az időjárás is betett, utolért a fáradtság, s szinte egész napos esőben mit lehet jobbat tenni? No, meg ezért akadt könyv is, kíváncsivá tett.

Egy távnagymama másként éli meg a nagymamaságot, mint az egy városban élő. Az un. fiús mamák is másként viselik, vagy kell elfogadniuk, s másként egy macskatulajdonosnak. Recept nincs, változó. Kedves barátnőmet "vesztettem el" mióta háromszoros nagymama , én meg balról háztulajdonos lettem. Másik közös barátnőnk lazán jegyezte meg, távol élnek az unokái, de elég is így, távolból nagymamának lenni. Nem vagyunk egyformák.

S íme egy regényes beszámoló, egy fejlődésregény. Kukkantsatok  bele, aztán, ha megtetszik, érdemes elolvasni. (Aki tv-t is néz, állítólag valamelyik délután ott is láthatta az írónőt J. G. műsorában.) Engem meg biztat a kolléganőm, a családi programunkon volt író újságíró(nő),aki népszerű tv-s személyiség (volt); négygyermekes, blogot s könyvet is író férfikollégája, akkor most hívjuk el a nagymamát!


15 megjegyzés:

  1. Esőben olvasással ünnepelni, nem is rossz dolog!:-)

    VálaszTörlés
  2. A nagymamaságot is tanulnom kell.Még mindig,de egyre jobb!:)

    VálaszTörlés
  3. Valami azt súgja, hogy Te szívesen lennél olyan nagymama, aki közelebb él az unokáihoz, jobban kiveszi a részét az unokák mindennapjaiból. Ha így van, akkor biztasson az, hogy amint elég nagyok lesznek a kicsik, biztosan szívesen mennek majd hozzátok a nyári szünetben. Én legalábbis így tennék a helyükben! Elfogadnék magamnak egy ilyen nagymamát, mint Te vagy!

    VálaszTörlés
  4. Örülnék, igen, hívtam is a nagyobbat.... Tanulni? oly ritkán látom őket, s keveset. Viszont mindig tanul az ember.

    VálaszTörlés
  5. Hát, vagy az óvó nénikre vagy a kortárs irodalomra vagy a generációra nézve lesújtó, hogy nem változik a repertoár...
    (erre Te jobban rálátsz talán a könyvtárból is)
    Komolyan érdekel a véleményed.

    Elhívtátok végül nagyit?

    Azt hiszem tanulni mindenből lehet, jóból is, rosszból is :)
    Szerintem a nagyszülők-szülők kapcsolatán múlik minden...
    Nekem az egyik túl közel és a kevés is sok belőle, a másik fele messze (ha nem is mindig távolságban), és bár nem tökéletesek, de az unokák is mondják, hogy lehetnénk többet Velük.

    Hajrá három generáció! :)

    És köszönöm az ajánlót.

    VálaszTörlés
  6. Rita, akadnak versek, csak kutatni kellene utánuk. Régebben átnéztük az új könyveket, s másoltuk ki ezeket, hogy legyen választék. Van a Friss tinta antológia jó gyermekversekkel, Szabó T.Annának is, most általában gondolok versekre. Péter Erikának jól mondható versei vannak, ünnepekre is, így hirtelen.

    VálaszTörlés
  7. Hálásan köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
  8. megvettem anyukámnak névnapjára :)
    köszönöm.
    remélem Neki is tetszeni fog

    VálaszTörlés
  9. Sokban magunkra ismerhetünk, sokban vigasztal a más rétje sem zöldebb.

    VálaszTörlés
  10. Örömök sokszorozódnak, bánatok feleződnek, ha megoszthatjuk őket :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem 5 unokám van: 3 db 10 éves, egy kétéves és egy 10 hónapos. A kicsik még mitsem tudnak az anyáknapjáról, de a nagyon engem sosem köszöntenek fel... Az ex menyem szerint elvégre nem én vagyok az anyjuk. Azért ez nagyon fájt. Nem tudom, majd a kicsik hogyan lesznek nevelve e téren. Velük még együtt is élek és rengeteget segítek. Segíteni a nagyoknak is segítettem, itt voltak mindig, nem laktunk messze egymástól. Amit nem igazán értettem az az, hogy a fiaim tőlem nem ezt tanulták. Mi még akkor is elmentünk felköszönteni az apai nagymamát, ha az apa valami miatt akadályoztatva volt e tevékenységében. Úgy látszik, nem emlékeznek rá:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, csak óvatosan és csöndesen merem mondani, talán generációs különbségekről, felfogásról van szó.
      Ahogyan a "nagycsaládok együttélése" idején még nem volt anyák napja, mert együtt éltek, egymást segítve, támogatva, bolondságnak tűnt volna egy ilyen ünnep szerintem, meg úrizálásnak (mások a vidékiek és a városi polgárok). Később pedig fokozatosan szakadtak le/szét a nagycsaládokról a családok. Szerintem innentől nyer értelmet az anyák napja generációs váltásokkal.

      Ahogyan esküvő után megköszönjük egymás szüleinek, hogy felnevelték nekünk és új családjának a párunkat, minden évben ez egyfajta köszönet lehet. Csak a nagyapák kimaradnak az éves köszöntésből...
      Persze, aki számít (akár szépen, akár csúnyán) a nagymama segítségére, annak pláne illene, másik oldalnak pedig járna.
      Aki pedig nem kedveli, de muszájból, illendőségből és férje/felesége illetve unoka-nagyszülő kapcsolat iránti tiszteletből ápol kapcsolatot, az szerintem inkább ne hazudjon, maradjon csöndben, tisztelettel, ne pózoljon.
      Így nekem is anya nap az anyák napja, és a gyerekeimtől sem fogom elvárni, hogy odatolja majdani unokám a telefonhoz, mert így illik. Viszont férjeinket illik emlékeztetni (a nőket nem kell), hogy ne feledkezzenek meg a napjáról.

      Másik nézőpont, távolról könnyebb szeretni.

      Aztán még itt van, amikor saját gyereknevelésünk közben szembesülünk, hogy mit rontottak el saját szüleink.
      Vagy párunk szülei.
      És innentől jön a szövevény.
      Továbbá, hogy kinek és mit köszönhetünk.
      Vagy nem köszönhetünk.

      És ezen gondolat és nézőpont csokrokhoz jöhetnek még a népi bölcsességek:
      Nézd meg az anyját, vedd el a lányát.
      Tibetben más szögből, Nyerd meg az anyát, vedd el a lányát (nem pontos, csak tartalmilag).
      De jelzi, hogy minden a nőkön múlik, az ő kapcsolatukon.
      Én az apámat csak úgy tudom megtartani, hogy elfogadom az új asszonyát és csöndben vagyok. Különben nem látnám még ennyit se.

      Empátia, tisztelet, türelem, megértés.
      Minden oldalról.

      Törlés
  12. Bocsánat, javítanám a "de a nagyon engem" helyesen: de a nagyok engem.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Róza, engem köszöntenek, inkább a távollét fáj, s a ritkán látás, s nagyon erős másfelé húzás. Azt hiszem fiús nagymama vagyok, sorsom ez, már rég beletörődtem, de volt, mikor belehaltam.

    VálaszTörlés
  14. A nagy unokáim nekem is fiúk és egy lány. A kicsik lányok. Neked fáj a távollét... Nekem fáj, hogy itt vannak a közelemben és nem érdemlek meg egy puszit. Nem kell(ene) nekem virág, semmi, csak egy ölelés...

    VálaszTörlés