Oldalak

2019. július 1., hétfő

A helyesírásról

Főiskolai barátnőm neves gimnáziumban érettségizett. Rajongva mesélt földrajz tanárukról, kinek hatalmas műveltsége, olvasottsága volt, de nem mehetett humán szakra, mert egyszerűen nem tudott helyesen írni. Magyar tanár rossz helyesírással? Nem ment. A szó mindkét értelmében.

Olvasok blogot, ahol  a megmutatkozás, a bemutatottak is impozánsak, viszont a blogger helyesírása időnként döccen.

S a végén írok magamról is. Nekem is adódnak gondjaim, főleg a hosszú és rövid magánhangzókkal, meg a fogalmazással is. Míg dolgoztam állandó céltábla voltam emiatt. Azt mondjuk nem értettem a cikkeket miért nem a tökéletesen író-fogalmazó kolléganő írta? Aztán egyszer előadtam az átírt szöveget, s akkor fellázadtam. Inkább mondom a saját fogalmazásút, mint a tőlem teljesen idegen szöveget, akkor is, ha az amúgy tökéletes. Ezek a javítások stb. mély és fájó nyomot hagytak bennem. A fent leírtak miatt is. Akkor miért nem....? Gondolom akinek jó  nyelvérzéke, magyar szakos, tehát ismeri és tanulta a magyar nyelv rejtelmeit, annak könnyebb.

Aztán volt a munkahelyen olyan is, hogy a feljebbvaló átírta a hozzákerülő szövegeket, közben elérkezett a hóhér akasztásának ideje is. Mert a vezető fölé is került vezető, nos ő meg a hibátlanul fogalmazó, megjelenítő vezetőnk anyagait bírálta, írta felül.

Hol hát az igazság?

13 megjegyzés:

  1. Ezek a felulirasok is csak azt mutatjak nincs igazsag sehol, illetve mindnekinek van a sajat igaza.
    En altalaban masnap latom a sajat hibaimat, neha ki is javitom ha nem rohanok eppen.
    Viszont nagyon erosen latom a maset is, van egy csokor szo amit nagyon sokan rosszul irnak...de , es itt az a de, hogy mivel en is hibazom, nem szolok..annak viszont mindig orultem , ha nekem szoltak.Nem viseljuk egyforman.A kornyezetemben ha beszed kozben javitok, itt most magyarra gondolok, mar kiosztottak :)) pedig a bancsa a fulem , valoban bantja a fulem:) szia:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Agnes, hasonlóképpen gondolom én is. :)

      Törlés
    2. A báncsa nagyon durva, nálam azért olyanról nem volt szó.

      Törlés
  2. Engem csak akkor befolyásol a rossz helyesírású blog, ha elemi szinten borzasztó, mert vele biztosan nem tudnék együtt gondolkodni sem.
    Különösebben nem is foglalkozom a helyesírással, mert én sem vagyok tökéletes :)

    Ami téged illet, a szövegedet elég sokszor nehezen értem meg, mert úgy gondolom, (ez az én fogalmazásom szerinti) "beszéd" írásod van. És az, ami beszédben érthető, mert van hangsúly és egyéb arcmimika, az már az írásban kevés a szimplán szöveg miatt. Írásban nagyon sokat jelent a taglalás, pontozás, bekezdések, stb, amitől egységesebb képet kapunk a mondanivalóról, én legalábbis igyekszem erre törekedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod mit figyeltem meg magamon, keveset beszélek élőben, s hiába olvasok pl. sokat nem tudom jól kifejezni magam. Bár lehet, hogy nem amiatt van. Valamit elmondok, ha le kell írjam már bajban vagyok.

      Törlés
    2. Akkor írjál sokat, sokféle mesét minden nap, ami történt veled és majd belejössz. :)
      Amúgy kedvelem a blogod, mert te is szereted a természetet, a madarakat, meg kedves, figyelmes vagy.

      Törlés
  3. JJJajjj itt is ez a téma!Soha nem szólnék, ha valki vét,nem tudni miért.Más ok is lehet, hogy nem ír helyesen..Gondoljunk bele, mikor beszélgetünk akárkivel, azt sem javítjuk ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NNa itt egy példa rögtön.Mielőtt küldtem volna, többször is átolvastam, mégis hibás.Ugyanis szinte tízből kilencszer mindig a "valaki", helyett valki lesz, hogy miért fogalmam sincs... bocsánat!

      Törlés
    2. Vera azért az ilyeneket nehéz hallgatni, de általában kevésbé beszélünk ilyenekkel. Amire pl. Ágnes példálózott. Vannak kritikusabb emberek, s van aki nehezen tűri a kritikát. Nekem a folyamatos piszkálással volt gondom, s ha olyan rossz voltam miért rám bízták? Ha már idősebb az ember, beépülnek hibák, nehéz javítani. Mondom én, persze ahogy írod figyelni azért lehet.

      Törlés
  4. És ha véletlen? Nálam is előfordul, észre is veszem mikor átolvasom de bevallom néha nincs erős, sem időm, hogy mindent kijavítsak. Mióta számítógépen dolgozom, azóta sokat romlott a helyesírásom, pedig anno amikor iskolás voltam még helyesen író versenyekre is jártam. Egyszerűen az ember siet, gyorsan ír és téveszt. Na az olyanok engem is kiakasztanak, mikor az egyelőre helyett pl. egyenlőre van vagy bicikli helyett bicigli, a muszáj helyett meg pl. muszály. :/ De én legtöbbször átsiklok felette, ha jól tudom most már az érettségin sem vonnak le pontot érte (kár!) ha eltéveszt valaki egy egy szót. De lehet ezt nem jól tudom.

    VálaszTörlés
  5. Na, látom most is félrement :D :D :D

    VálaszTörlés
  6. Gondolom a véletlen, az elírás az más dolog. Azt azért látja, meglátja az ember. S szerinted a helyesírás javító mindig tökéletes?

    VálaszTörlés
  7. Nekem avval van gondom, hogy egybe kell írni vagy külön. Miért ilyen nagy gond a blogon a helyesírás? Főleg azoknál akiknek nincs is vele gondjuk, vagy elenyésző? Eltúlozzátok.

    VálaszTörlés