Oldalak

2017. május 31., szerda

Ikertemplom a dombtetetőn: Rakacaszend



 




 
  

  

  

 











 
  

 




 
 



Falképek a 14. századból (köztük több apostol és egy püspök alakjával) és a famennyezet  1657- ből, ahogy a vallások váltották egymást ebben a XII. századi eredetű templomban. Famennyezete a második legrégibb ilyen jellegű mennyezet hazánkban!!!!

 "A templomhajót deszkából alakított, festett famennyezet fedi. A két szakaszban készült burkolat feliratai:
  • Anno 1657 DOMINI DIE 27 JULI ProT. M. G. ROZ; illetve
  • Festetett R. Jós: által: 1821 Eszt: Apr-ben.
Az eredeti mennyezet hosszanti deszkáit tárcsákba komponált levél- és virágmotívumok díszítik; a bővítés hasonló jellegű. A geometrikus elemeket körzővel szerkesztették. Maga a minta sablonos benyomást kelt, de elrendezése, kompozíciója különösen értékes, a festőasztalos mesterség korai emléke."

A templom története ha részletesebben érdekelne valakit  itt olvashatunk róla. (Elnézést a fotók minőségéért, itt még nem fedeztük fel a villanykapcsolás lehetőségét.)

 Az üres lelkészlak, amelynek már egyik ablakát is ellopták. Elég  félelmetes a környéke, szociálisan. (A csúcsot az jelentette számunkra, amikor az egyik templom kerítésének tetejét tüskés ágakkal vonták be. Gondolom, nem véletlenül. Majd úgyis mutatom a fotókat.) A templom és környezete olyan békés, csendes. Amúgy.

 Itt valami készülődik, valami vihar???? nagyon készülődik. Reggel úgy kiütöttem magam fél órai munkával, fekszem azóta is. Régen voltam ilyen rosszul.

1 megjegyzés: