Oldalak

2016. január 21., csütörtök

Mindig tanul az ember

 Most éppen  Múltmentőtől.   


Kerékvető: kőből, öntött v. kovácsolt vasból, fából készült egészen egyszerü dúc-forma vagy ornamentált konzol-alaku eszköz annak az elhárítására, hogy bejáró kapukon a kocsi kerekei a kapufélfának neki ne menjenek, vagy valamely lejtős oldalon vezető úton a kocsi le ne csússzék. Magasabb töltések szélein a K.-ket sorjában 5-10 m. távolságban szokták elhelyezni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kőszegen én is felfigyeltem ezekre a kövekre, csak éppen a kilincsektől és az esőcsatornától ájultam el. Akkor lássuk miket is fotóztam:
 



 









 A kapuk sem utolsók. Izgalmas lehet ilyen szép helyen, régi épületek közt élni. Mennyi kincsre leltem akkor röpke két óra alatt... S van még néhány ilyen városunk.

6 megjegyzés:

  1. Az óvárosi részen, meg a belvárosi régi épületeken itt is van sok ilyen kerékvetős kapu. Legalább azokat még nem verték széjjel...

    VálaszTörlés
  2. O de szepek.Koszegszerdahelyen volt egy telkunk:)Sokat jartam igy Koszegen is, csodalatos varos.

    VálaszTörlés
  3. Fodorka, megnéztem, írtam is hozzá. Orsi, igen, sajnos már az is eredmény, hanem verik szét. Ágnes, egyetértünk.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hivatkozást a blogomra. A szép és érdekes kerékvetőket kedvelem, fotózni is. Sajnos a díszes öntöttvas kerékvetőknek már sokszor csak a helye látszik. http://multmento.blog.hu/2015/06/24/a_kerekvetes_szerepe_a_nagyvarosban - ezt a sorozatot, ha még nem láttad már régen fényképeztem, és a kedvenc griff fejű kerékvetőkből, már csak 1 van meg, a másiknak szárnya kélt a kapualjból...

    VálaszTörlés