Oldalak

2015. október 17., szombat

Az ősz nálunk

Tegnap délután kisütött a nap. Olyan furcsa érzésem volt, mintha idegen helyen lennék, végül rájöttem az előző napok borús, sötét, nedves  hangulata után végre derűs, világos, meleg lett minden. Az eső kellett, a többi meg sajnos velejár. (Azért, ha nyáron tudtam volna ennyi esővizet gyűjteni milyen jó lett volna...)

Ennyi diót nem tudom mikor ettem utoljára. Az eső miatt nem tudtuk szárítani, rajta a nyákos, fekete burok (utólag olvastam valahol nylon zacskóban kellett volna egy napot dunsztolni, ezután könnyen leszedhető.) Szárítottuk bent is, aztán bemérgedtem, elpucoltuk, lemostam, s én csak kétszer tettem felmelegedésig a sütőbe, mert ekkor már elég roppanósnak éreztem, aztán mentek a hűtőbe a zacskók. A rettenetes fekete burok ellenére belül kevés volt a rossz, vagy ezeket már tapintás alapján eleve kiszűrtem. (És persze a kutya, mert ő kimondottam a fekete burok nélkülieket eszi (el előlünk). Bánná a fene, ha nem hagyná ott sorra a felroppantott diókat.

S most akkor jöjjön az ősz újabb hozománya: az egerek. Ők nem jönnek, őket hozzák, Cirnyó úrfi. Aztán bent elereszti, az egér fut, bújik, úrfi utána, a többit ki-ki fantáziájára bízom. Néha a gazda besegít az üldözésbe, néha kiteszi a szűrüket, persze, ha a hozományt sikerül elkapnia. Igaz, ezzel a kitétellel sokat nem ér el, mert mire az ajtót becsukja macska  és egere ismét a házban van. Aztán jöhet az ismételt takarítás egérügy miatt. Ezek kizárólag reggeli egerek, induljon jól a napunk!

S ismét dió. Ha már pucoljuk, ha már..., fel a netre, s találtam egy receptet:

regimodidiotorta01 

s a forrása, ha valakinek felkeltettem az érdeklődését. Klasszikus recept, klasszikusan finom. Finom. Diótorta. DIÓTORTA. Mindent elmondtam róla?

Nekem sajnos a piskóta része nem jött fel. Egyszerűen nem tudok  piskótát sütni. Most gyönyörű volt az tésztaalapom, kemény, fényes. Ehhez képest az alját lekapta, s lapos lett, azért használható, össze is raktam, csak az a picike rossz érzés bennem maradt.

4 megjegyzés:

  1. A diótorta az én álmom, szülinapi változatban. A diók sorsa nálunk is hasonló, - három kutyánk van, a mogyorót az utolsó szemig felfalták.
    A nap nálunk ma sütött. Ahogy kora délután vezettem Győr irányába, azt hittem, más földrészre értem. De jó volt. Ilyen ősz kellene. Egy kis napocska, egy kis eső, egy kis vénasszonyok nyara. Nem télicsizma és télikabát.

    VálaszTörlés
  2. A DIOTORTA az egyetlen amit igazan szeretek.Neha megkostolok mast de tenyleg csak 2 falat.Minden evben elhatarozom, hogy a szuletesnapomon diotorta lesz, aztan most is Turo Rudi lett, mert a fiuk azt szeretik:)

    A kutyinak jot tesz a dio, okosdik az omega 3 tol, ami van benne:D

    Panda neha fogott nem tudom hol, az emeltei reszen lakunk, itt nincs, szoval akarhol fogta megoli, leteszi a tornacra nekem, hogy lassam dolgozik:D olyankor kulon finomsagot keszitek neki.

    A piskota nekem is mndig osszeesik, de talaltam egy masmilyen leirast, na az a szep maradt kihules utan is, majd atkuldom, ha gondolod es nem felejtem el:)

    puszillak:)

    VálaszTörlés
  3. Amikor kislány voltam akkor nagymamám mindig diótortát sütött nekem szülinapomra:)

    VálaszTörlés
  4. Küldd el Ágnes, legyél szíves. Aranyalma ez olyan aranyos volt. Superwoman, balról ez is diótorta volt. Hivatalosan gesztenyét rendeltem, ez közben ugrott be, pucolás közben, hogy kipróbáljuk. A szülinap a fiam betegsége miatt egy hetet tolódott, ez gyógyszer lett, jó gyógyszer.

    VálaszTörlés