Oldalak

2020. február 10., hétfő

Hóvirág az erdőn




Amikor még Február fagyos csizmái kopognak a hegyeken, s az öregedő tél önmagáról dúdol jeges nótákat a fenyőknek, lent a völgyekben megpuhul a szélhordta avar, és a mezőkön bogarászó varjak felnéznek a felhőkre, hogy valahonnan délről nem hoztak-e valami üzenetet.
Mert ilyenkor már van valami a levegőben, amitől elcsendesedik a fák orgonája, figyelve kihúzzák magukat az öreg bükkök, és a som rügyeit úgy csiklandozza valami belülről, hogy már alig férnek bőrükbe. Esténként puha köd leng a patakok ágya felett, különös vajúdó párát lehel a föld, amelytől megreszketnek az alvó lepkék bábbölcsőjükben, és álmosan fintorog a mókus meleg téli fészkében.
S ha felsüt a nap, nyújtózkodik az erdő. A fák korhadt ágakat dobnak le magukról, az utak kezdenek felszáradni, a szél a téli sziszegés helyett lágyabb suhogással fésüli az erdőt, s egy reggelen a bokrok alatt kinyitja ezer, fehér csillagszemét a hóvirág.


Fekete István - Az erdő ébredése  (részlet)

Bodzától hoztam 








6 megjegyzés:

  1. Nagyon várom az erdő ébredését. Néhány hunyort láttam eddig és a mogyoró virágzik, hóvirágot még ott nem, csak szélvédett kiskertekben.
    Szerintem úgy senki nem tud írni a természetről, mint Fekete István. Az első két sorból felismertem. Nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy elkezdtem olvasni az első sorokat, egyből ismerősnek tűnt a stílusa, ilyen ízes magyar nyelven csak egy valaki beszél, ill. ír, Fekete István, nagyon szeretem olvasni, több könyve megvan.

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos idézet! Imádom Fekete István sorait! Ilyen szépen még (nekem) Wass Albert tud ennyire szívhezszólóan írni az erdőről, a természetről.

    VálaszTörlés
  4. Annyira szép tud lenni ez az egyszerű kis fehér virág, nagyon-nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  5. Fekete István a természetről tán a legszebben írók egyike, ha nem legfőbbike. S ráismerni azonnal, annyira jellegzetes, ízes, érzelmekkel teli ahogy ír, s mélységesen ismeri amit bemutat. Szeretem őt, örülök, hogy ez a részlet elém került. A hóvirág pedig amilyen szerény azért annyira szép és kedves is, s nem is tudjuk hány száz fajtája is van. Néha kertészeti oldalakon, cikkekben előkerül.

    VálaszTörlés