Oldalak

2016. április 3., vasárnap

Kirándultunk: Kövágóörs kőtenger


 

  

"A kőtenger

Nevét a község közvetlen közelében található, de a falu házai alatt is előforduló, hatalmas lapos sziklából álló kőtengeréről és annak főként malomkő, pincebolt, bástya, mezsgye céljára való bányászatáról, „vágásáról” kapta. Egyáltalán nem ritka, hogy egy szabad szemmel pusztán egy-másfél méter magasságúnak és kerületűnek látszó szikla a felszín alatt legalább ugyanekkora vagy még nagyobb terjedelmű. (A 2005-2006-os útfelújítások során ez komoly nehézségeket okozott.) A jelenség eredete egy ritka geológiai képződmény, a Pannon-tenger megkövesedett homokturzása.
A rendkívül kemény kvarchomokkőtömbök ellenállnak a felszíni pusztításnak. Mint valami megkövesedett nyáj, úgy sorakoznak a tömbök Kővágóörs és Szentbékkálla közelében.
– Terebess Online[6]
A századfordulón még nagy területű kőhátak mai maradéka a védett salföldi, szentbékkálli, kővágóörsi kőtenger. A kövekbe a szél és víz kis barlangokat, tavacskákat formált. Színes moha, zuzmó, boróka, galagonya és szeder, apróbb fácskák adják meg a táj hangulatát."
forrás

3 megjegyzés:

 1. Ide sikerült eljutnunk, igaz az is jó régen volt, pontosan 10 éve. Nagyon tetszett a hely, bármikor szívesen visszamennék.

  VálaszTörlés
 2. Nekem meg a templomrom maradt ki, sajnálom.

  VálaszTörlés
 3. Kellemes emlékek jutnak erről a helyről eszembe (még nem is töltöttem fel a fotóimat).
  Láttátok az ingókövet is? Nem láttam ebben a posztban róla fotót. Vagy róla egy külön írás születik? :)

  VálaszTörlés