Oldalak

2012. április 3., kedd

Csokoládés kuglóf

Receptet tán még sosem hoztam,egyet most mégis megosztanék veletek. A tölteléke szinte krémszerű, s ettől nagyon finom. Nekem akkor sikerült  a legjobban, amikor "elrontottam" a tésztáját, azaz túl lágy lett... A menyemnek írtam/állítottam össze anno egy szakácskönyvet nászajándékul, meg hogy kísérjék a fiamat a hazai ízek.

Csokoládés kuglóf

Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 lapos kávéskanál só, 3 evőkanál cukor (ez kevés langyos tejben megfuttatott 3 dkg élesztővel elkeverve), ½ kg liszt, tej szükség szerint
Töltelék:
12 dkg porcukor, 12 dkg darált dió (ez nem baj, ha kicsit több), 2-3 púpos evőkanál kakaó, s annyi tej, hogy kenhető, de ne túl folyékony masszát kapjunk
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az egészben felvert tojásokat, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, majd a lisztet, s annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Jó lágy tésztát kell kapnunk. Jól kidolgozzuk, majd nyújtódeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, s a töltelékkel megkenjük.
(Ez az adag 2 kuglóf sütéséhez elegendő, nekem az egyik sütőformám nagyobb, a másik kisebb. A tésztát tehát ennek  megfelelően „felezem” el, nyújtom ki, töltöm meg, s mindkettő egyszerre be is fér nálam a sütőbe, tehát egyszerre kis is sütöm őket. Legfeljebb a kisebbiket előbb veszem ki. Ki kell tapasztalni. Megéri, mert fantasztikus finom. Ünnepekkor, gyerekzsúron, vagy csak nyalakodni kakaóval.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik! Biztos kipróbálom. Lehet, hogy most Húsvétkor, végszükségben, mikor már mindent fölettek!
    Boldog Húsvéti Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  2. Ünnepinek tűnik és a hazai ízek.... jó felidézni és megőrizni.Csokis-diós csak jó lehet.

    VálaszTörlés