Csokoládés kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 lapos kávéskanál só, 3 evőkanál cukor (ez kevés langyos tejben megfuttatott 3 dkg élesztővel elkeverve), ½ kg liszt, tej szükség szerint
Töltelék:
12 dkg porcukor, 12 dkg darált dió (ez nem baj, ha kicsit több), 2-3 púpos evőkanál kakaó, s annyi tej, hogy kenhető, de ne túl folyékony masszát kapjunk
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az egészben felvert tojásokat, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, majd a lisztet, s annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Jó lágy tésztát kell kapnunk. Jól kidolgozzuk, majd nyújtódeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, s a töltelékkel megkenjük.
(Ez az adag 2 kuglóf sütéséhez elegendő, nekem az egyik sütőformám nagyobb, a másik kisebb. A tésztát tehát ennek megfelelően „felezem” el, nyújtom ki, töltöm meg, s mindkettő egyszerre be is fér nálam a sütőbe, tehát egyszerre kis is sütöm őket. Legfeljebb a kisebbiket előbb veszem ki. Ki kell tapasztalni. Megéri, mert fantasztikus finom. Ünnepekkor, gyerekzsúron, vagy csak nyalakodni kakaóval.
Nagyon jól hangzik! Biztos kipróbálom. Lehet, hogy most Húsvétkor, végszükségben, mikor már mindent fölettek!
VálaszTörlésBoldog Húsvéti Ünnepeket!
Ünnepinek tűnik és a hazai ízek.... jó felidézni és megőrizni.Csokis-diós csak jó lehet.
VálaszTörlés