Oldalak

2011. július 14., csütörtök

Festett bútorok, s ami ezek ürügyén eszembe jut

A tálast egy alföldi bolhapiacon vettem. Kutatni kezdtem a tájegység után, ahol készíthették. Kiderült, csak élvezhetem, gyönyörködhetek benne, mert ez egy tálas, de nem köthető tájegységhez. Az látszik rajta, hogy régi, felmerült bennem esetleg más nemzetiségű lehet.  Így, a kutakodások során került kezembe ismét Kocsi Márta-Csomor Lajos könyve az Festett bútorok a Székelyföldön.


Csodálom az ismereteit, a szimbólumok világában való csodás jártasságát, ahogy "olvassa" ezeket. Bár, a könyvét tanulmányozva azokban a régi időkben egy ügyes mesterember pl. egy bútorfestő számára ezek élő dolgok voltak. Hasonló nagy tudású szimbólumismerő, akivel személyesen is volt szerencsém találkozni Kustár Zsuzsa.

Álomfejtő könyvét, aki nem találkozott volna még vele érdemes kézbe vennie, elmerülni benne. A szimbólumokon túl felfedezte az álomfejtésből indulva a népdalok egy másik olvasatát. Ahogy írja" a népdalok egy része álomként értelmezhető".



Szokás szerint próbálom antikváriumok révén megszerezni Kocsi Mártáék könyvét. Íme találtam egy riportot az egyik íróval, Kocsi Mártával. S egy találat, érdemes elolvasni, s mondjam rá, hogy jellemző? Gondolom, mindenki megtalálja mire is gondoltam..... Sajnos.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm hogy kommentelted a bejegyzésemet ... tovább lépve megnéztem a blogodat /Ghymes, Quimby, Péterfi Bori/ szintén kedvenceim között vannak...és hát az antik tárgyak iránti szerelem...ez mindent felülír...Köszönöm hogy rád találtam...

    VálaszTörlés
  2. Remélem, bemegy a bejegyzés, sok helyre nem tudok beírni. Nézegetem majd, mert sok érdekesség van itt!

    VálaszTörlés