Oldalak

2017. szeptember 5., kedd

Bársony


Aki mindig éber, aki mindig résen van, aki egyetlen gyanús, számára gyanús mozdulatra elszalad.  Bársony, aki nevét szép külsejéről, s kényeske természetéről kapta, amikor idekerültek, s az ember felmérte kicsodák is ők. Akkor mindig hátrahúzódott, alig evett, gondolom szopásból élt. Aztán lassan belépett a csapatba, főleg azután, hogy ketten maradtak Mózsival.

 

 Azóta Bársony megtanult enni mindenfélét, bár a nyesedék és száraz előnyt élvez nála. Bársony fára és autóra mászik, bejár és bent alszik, teljes jogú családtaggá vált. No, és kiváló verekedő.

Bársony még egy dologban "jár elől": az embertől való félelmében. Míg Mózsit már lehet dögönyözni, néha lépni nem enged a nyolcasozástól, s zümmőg, mint egy méhkas. Bársony mindig figyel, ha megmozdulunk otthagyja az evést, s elfut. Egyszer tudtam felkapni, hatalmas "mozgolódást" csapott, pedig bolhás, rászorulna a kezelésre. Embertelen reflexek, s rugalmasság kellene hozzá, nem tudom elkapni.

Mitől ilyen Bársony? Mondjuk, míg ide nem kerültek hathetesen, folyamatosan hurcolta őket az anyjuk. Közben én is találkoztam velük, a szomszédban elrejtve volt kettő. Aztán egyik délután, amikor Zsebivel sétáltunk rákérdeztem Bársony többször látott hasonmására. Ő is kandúr, hasonló a feje mintázata, mondjuk ő tarkább, Bársonynak köntöse van. Kiderült, úgy jött-találták, a feje be volt szakadva, s a  szeme ennek a "támadásnak" lett áldozata. Náluk lelt otthonra, s férfiúvá nőtt, mint látjuk az eredményt.

Sejtszinten hozhatta magával ennek a támadásnak az emlékét, ettől ilyen félénk? Mondjuk abban az alomban is látok egy vörös-fehér tarkát, aki ugyanígy menekül, mint ő. Én már eddig azt is csodának találom, hogyha mellettük állunk ő ott eszik a többiekkel. Ha a konyhában vagyunk nem mindig menekül ki, de néha, ha aludni készülne is folyamatosan teker a feje, veszély után.

Van valami ötletetek  a megszelídítésére?

5 megjegyzés:

  1. CSAK az idő és természetesen a türelmes szeretet fogja a problémát megoldani. Az én szürkém is talált cica - nagyon nagyon sokáig rettentő bizalmatlan volt. Aztán először velem barátkozott meg, most kb. egy éve már a szomszédba is átjár (tudod, szegény itthon nem kap enni, azért csak 6 kiló) - szóval a szomszédasszonytól elfogadja az ételt, az óvatos simizést is, de ő fel nem veheti (egyelőre) - Szóval én azt hiszem, türelem kell meg idő és a tiéd is meg fog szelídülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd, ha megtörténik megírom. Szegény kis hat- és hétkilós macskák(Cirnyó)...

      Törlés
  2. Nem könnyű amire vállalkozol. Türelem, türelem és türelem. Soha hirtelen mozdulatok, soha zajcsapás. Ha elkapod/felkapod, azzal csak növeled benne a félelmet. Jutifalatokkal tudnád szép lassan magadhoz édesgetni, közben kedves halk beszéddel. Hosszú idő, míg elnyered a bizalmát. Sokáig ne is érj hozzá, mert ha felé emeled a kezed kezdheted előről. Egy idő után látni fogod mikor engedi, de akkor sem felülről csak oldalról, lassan, kedves szavakkal.
    A félelme az emberhez kötődik, bár megtanulta, hogy az élelem is hozzá vezet. Ebben a szakadékban él most Bársony.
    Hány cicát szelidítettem meg anno...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tanácsot, ha sikerül jelzem neked. Oldalról guggolni, az nem megy, már a guggolás. Ha hajolok is, lép el rögtön, hányszor mondom neki, hogy szeretem Talán, majd, ahogy írod.

      Törlés
  3. Megszelídíteni? Talán soha nem ijeszteni, lassan épül a bizalom. Csak ilyennek elfogadni. Cukiság. Neki így a jó. a kezeléséhez persze elengedhetetlen az erőszak. Ha jobb lesz neki biztos megbocsátja. Mármint a bolhátlanítást. Az elég fontos, mert ha csak egy van az alomban aki nincs kezelve, akkor a többi sincs biztonságban. Én a féreghajtót is erőszakkal adom be az amúgy kezes cicáimnak. Nagy törölközővel fogom meg és tekerem körbe, mert pokoli a karmolásuk a hátsó lábukkal is. Gyógyszer leerőszakolva, rohannak világgá és mikor már újra találkozunk el is felejtik.
    Az "alom"emlékek egy életre berögződnek, mint a gyereknél a gyermekkor. Ez van.
    Festék: lehet kapni penészedést gátló falfestéket is. Eszem megáll.

    VálaszTörlés