Oldalak

2017. július 21., péntek

Utunk utolsó kazettás temploma: Füzér

  
A kastély után a füzéri várat is megnézhettük volna a közelben. Ez egy félnapos program lett vola, időnk nem volt, maradt, no mi? A református templom, ha már itt jártunk, s Mónika miatt is. 

Azt már utólag fedeztem fel, hogy a kazettás templomokról vannak csodaszép fotók. Ezek viszont az én élményeim, emlékeim.

 "Észak-Magyarországon egyedülálló alkotásnak számító kazettás mennyezettel díszített templomuk van. A templom kék eget idéző festményei, a francia királyok középkori kápolnáját a Saint Chappelt is emlékezetünkbe idézheti. A füzéri református templom II. József türelmi rendelete után 1785-ben épült.
A rokokó stílust népiesen megidéző elemek eredetileg az egész belső teret díszítették, amelyek a padokon a későbbi világoskék színű lefestés által szemünk elől elrejtve maradnak, csak a feltárás kutatónyílása enged betekinteni az eredeti kialakításba.
Az épület ékességét a kazettás mennyezetet Pandák Mihály 1832-ben festette meg. A festett kazetták díszítése a teremtett világ gazdagságát tárják elénk.  Az égboltot idéző nap-, hold-, és csillag-ábrázolásokkal egyben a menny megjelenítése is megvalósul.
A templomi mennyezetek festett kazettás díszítésének a reformáció korától közel háromszáz évig élő hagyománya volt Erdélytől a Dunántúlon át Észak-Magyarországig.  Az itt látható mennyezet a Kárpát-medencei emlékanyagban a késői alkotások közül való.
A műemlékileg védett mennyezet készítésének körülményeiről  az egyik kazettán elhelyezett felirat a következő szavakkal tudósit :" EZEN MENYEZET KÉSZÍTE :NS: PANDÁK MIHAL/   ÍRTA BALLA  PÁL NOTÁR: Aõ  1832 DIE 23: JUNII:/
SUB Praedicátóre SIG:  IAMBOR, CURATore / JOAN HORváth  AND Toth 1832/
DEO IUVANTE  TA BULATUM HOC  CON/ FECTUM EST." forrás





 
 

 

 














6 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy Füzéren is van kazettás mennyezetű templom, pedig régebben többször jártam arrafelé. Gyönyörű! A kastély sem volt akkoriban látogatható sajnos. Ha egyszer arrafelé járunk, biztosan nem hagyjuk ki.

    VálaszTörlés
  2. Eszter, gyerekek is élvezik, a sok trófeát pl., s folytatják a rendbetételét, szép a parkja is. A vár is modern módon lett felújítva, az is nagy élmény lesz nekik.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szepeket hoztal megint!csak amulok ezen a gazdagsagon, komolyan.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű ez a templom, ! Minden rendben-karban tartott régi dolgot nagyon értékelek ebben a múltját elhagyni készülő világban....

    VálaszTörlés
  5. Füzér - vár, hirtelen csak ez jut az eszébe az embernek, pedig milyen csoda létezik ott még!!!

    Kárpátalja jutott eszembe, Técső, a templom színeiről, ott láttunk ilyen kazettás mennyezetet és kék színeket.
    Látom, ezek a kazetták nagyon jó állapotban vannak, ritka ez már manapság, úgy is mondhatnám, csodaszámba megy.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek ezek, mint valami kézimunka - azaz persze hogy kézimunka, hímzésre asszociáltam hirtelen. Nekem mégis a bögözi marad az igazi, mert azt saját szeműleg láttam.

    VálaszTörlés