Oldalak

2017. június 30., péntek

Vizsoly


 

Vizsolyon jártam már, be sem akartam menni. Aztán mégis. Egy nagyon szerény, s értékkel teli templom élt az emlékezetemben. Most is látom a környezetet, ahogy járkálunk, várakozunk körülötte valami esős nap után. 

Ehhez képest úgy jártam, mint Koronddal. Amikor először jártam ott belátogattunk egy fazekashoz, s válogathattunk ami tetszett. Mikor  kb. 15 év múlva visszatértem egy kirakodóvásárral találkoztam.

Itt is. Vizsolyon kialakítottak egy  Bibliás Könyvesházat, amely kávézó is, s a Vizsolyi Biblia Látogató Központ csoportjainak indító helye, ahol megnézhetjük a  könyvnyomtatást is. Bevallom, kihagytam. Engem bűnös módon a templom érdekelt. Ez a nagy körítés zavart, de hát halad a világ, s vele együtt  a  minél teljesebb bemutatás, tálalás, élménynyújtás a lényeg. Ez nagyon átgondoltan meg is valósul itt.

Már írtam  a könyvről: a könyvnyomtatás kezdetéről ír olyan élményszerűen, érthetően, ráadásul egy történetbe ágyazva, hogy a könyvnyomtatásról képben voltam. Most nem akartam ebbe az irányba elmenni.


Nézzünk körül a templomban:


 
  
"A hungarikumok sorába került a Vizsolyi Biblia – amely az első teljes, magyar nyelvű biblia.
A Biblia: 1590. július 20-án fejeződött be a mai Borsod- Abaúj - Zemplén megyében fekvő Vizsolyban a 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentumának, a Vizsolyi Bibliának a kinyomtatása. Vizsoly a mai napig nevezetes arról, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást irányító gönci lelkipásztorról, Károlyi (Károli) Gáspárról Károlyi-Bibliának is nevezik.
Ez a könyv a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes szövegű, magyar nyelvre lefordított Szentírás. A nyomtatás fáradtságos munkáját Vizsolyban a lengyel Mantskovit (vagy Mantskovits) Bálint végezte. A fordítást és a nyomtatást szívügyének tekintette és bőkezű adománnyal segítette Rákóczi Zsigmond, a település ura, a későbbi erdélyi fejedelem. A főúr ezzel a tettével megalapozta a Rákóczi család Biblia szeretetét és a magyar kultúra támogatásával későbbi generációk számára példaként szolgált."

A forrásnál még többet is olvashatunk róla és a templomról.

 
 


A freskók színét erősítettem a jobb láthatóság miatt.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése