Oldalak

2017. június 15., csütörtök

A megmentett kazetták temploma: Teresztenye


" 1743-ban épült a község előző fatemploma, amelynek kazettás mennyezetéből megmaradt 46 egész, 3 fél és 6 hiányos tábla. Az egyik kazetta felirata szerint: „Padoltatott ez Isten háza 1761-dik esztendőbe…” Pár évtized alatt úgy leromlott az állapota, hogy újat kellett helyette építeni. 1796–97-ben épült késő barokk stílusban a mai templom nyugat-keleti tengellyel a déli oldal közepéhez simuló, alsó részén kőtoronnyal, felül fa toronysisakkal, ami ma 14 méter.
A belső szürkére festett, kazettás jellegű famennyezete egyidős a templommal. A két karzat elejének és aljainak díszítésére szolgálnak azok a színes és nagyértékű kazetták, amelyeket az előző templomból mentettek meg. A templom domboldalon áll, alatta kő támfal épült az omlás megelőzésére. A 100 kilogrammos (59 cm) harang felirata: „Gos mich Laurentius Burger in Dopschau. Tereszteni reformata nemes eklesia maga költségen öntette anno 1839.” forrás


 



 


 





S a végén egy virtuális séta, ha a fotók alapján jobban szeretnéltek itt körülnézni.

5 megjegyzés:

  1. Nagy köszönet a fotókért!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Mit is lehetne írni ? Szerencse, hogy óvták, óvják - így maradhat csak meg a jövőnek, hogy emlékezni lehessen a múltra.

    VálaszTörlés
  3. Edelényi járás? Hogyan kerülhette el a figyelmünket?

    VálaszTörlés