Oldalak

2017. május 5., péntek

Szőce, templom

Szent András római katolikus templom, román kori eredetű, gótikus, 15. század. Átalakítva és bővítve késő barokk stílusban, 18. században és 1830 körül. Csak kívülről tudtam fotózni. (Mellette paplak, szerintem nem lakják. Ahogy a szentgyörgyvölgyit sem. A reformátust. Beszélgettünk valakivel, az utóbbi helyen, mesélte az emberek mennek elfelé dolgozni. S ez csak úgy jutott az eszembe,a kilencvenes évek legelején erdélyi betegtársam volt, ő mesélte, hogy a templomi közösség milyen összetartó erő volt, ott és  annak idején. akkor itt? Vagy itt már mások a lehetőségek, a hagyományok?)








 





8 megjegyzés:

  1. A határhoz közel is van egy szép, majd legközelebb! A túloldalon.

    VálaszTörlés
  2. Mas a vilag Aniko..mindenrt fizetni kell ma mar, esa szamla csak egyre bovul.
    Masok az elvarasok, a megfelelesi kenyszer...minden olyan mas lett mindenutt.
    Szep a templom!

    VálaszTörlés
  3. Ég felé törő kecses forma. Nagyon érdekesek a cserepezett oldal támoszlopok, hirtelen most nem is nagyon emlékszem ilyen építészeti megoldásra az általam meglátogatott templomoknál. Tetszik a keskeny ólomablak is. Szívesen megnéznék fotókat a beltérről is. Biztos szép lehet az ablak is bentről :)

    VálaszTörlés
  4. Miklós, nem tudtunk bemenni, nem volt kiírva telefonszám. (Bár, ha az ember nagyon akarja minden megoldható.)Az őrségi templomtúrán nem is szerepel ez a templom. Kár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban kár, hogy kimaradt. Talán azért mert nagyon az Őrség peremén található? Bár ha perem akkor is csak odatartozik, nemde? :)

      Törlés
  5. A vaskereszt is érdekes volt, ilyeneket vagy hasonlókat inkább Nógrádban láttam.

    VálaszTörlés
  6. Sajnos, tipikusan magyar helyzet.Kihaló falu, bezárt templom, még jó, hogy nem fenyegeti összedőlés. Ebek harmincadján van itt már minden.
    Kár.

    VálaszTörlés