Oldalak

2017. április 18., kedd

Tobzódás

A bejegyzés fele napokkal ezelőtt készült, aztán nem élesítettem, kerültek mellé társak. S most megosztom veletek apró, de annál nagyobb örömömet is. Apró, mert apróka az abelia, egy lyukas fillért nem adtam volna érte. Tegnap észrevettem , hogy megjelentek rajta az első rügyek, tehát megmarad. A későn rügyezők közt van a szömörce is, de azt már megtapasztaltam, hogy él. Földig visszavágva, fagyás után az orbáncfű is újrahajt. Amiért a szívem sajog, belehaltam,  a kert legszebben hajtó bokra (volt tavaly), a téli bangita. Ő nem akar felébredni, akárhogy biztatom. 

Tapasztaltam még egy érdekességet, okát nem tudom, vagy sejtem. Viszont a sejtés sem áll mindegyik esetében. Dúsak lettek a bokrok, némely növények. Öröm. Most a borbolyák virágzását mutatom, amelyikről a teljes növényt bemutató fotó készült 3-4 éve van a kertben, idén virágzik. Azt hiszem a tujasövény kivágása nagy felszabadulást hozott a növényeknek. Ősszel trágyáztuk is őket, vagy a kettő együtt, tetőzve a meleg, áprilisi napsütéssel.




  

 Borbolyák.

 
 Orbáncfű, mégis magához tért.

 Japánbírs


 Spiarea japonica


Tobzódás lett a bejegyzés címe, még soha ilyen dús nem volt. A neve most nem jut eszembe.






Újabb tulipánok, vagy a régiek alkonyfényben. Sok örömet adnak nekem. S azért az én hagymáim között is lett meglepetés. Ilyenek csomagját nem találom.


 Kínai rojtos virág, amit addig dugdostam, pátyolgattam, míg a végén kiültettem a kertbe. Igen ám, de mint kiderült kényeske, s hideg idők vannak kilátásban. Izgulhatok érte. Amúgy jól mutat(na, ha lenne erkélyünk ott, odavaló főként, mint utólag kiderült), kétségtelen.




 
 Tűzeső lassan virágba borul.

 Hunyor teljes pompájában, mostanra tért magához. A bőrlevél úgy tűnik megtalálta a helyét.

 Hunyor szellőrózsával.

 5 év után satnyán, de virágba borulva az áfonya. (Kérdezhetnénk: s hány átültetés után?)

  Clematis és encián

A kis szolid primula most virágzik a társaival együtt.

 S ha már vannak alkonyi fotók is egy kis kitekintés a levendulákra némi pitypanglámpások kíséretében. 

7 megjegyzés:

  1. Nahát ! Mint egy botanikus kert ! nagyon szépek, öröm nézni a sok nyíló virágot - ami azért csak csak azt jelenti, hogy jól érzik magukat. A tulipánok színén ne csodálkozz, az teljességgel megbízhatatlan valami, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is ilyen színűek lesznek.Öröm lehet ilyenkor sétálni a kertedben !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fodorka, most igazán kitett magáért. Szeretem, örömöm lelem benne.

      Törlés
  2. Szerintem is botanikus kert! Mennyi szépség! A leggyönyörűbb most nekem,az alkonyati fényben a tulipánok.
    Titkos kerted van.
    Végignézve sokat tanultam is belőle....a magam kertjére nézve.

    VálaszTörlés
  3. Biztos, hogy fellélegzett a kert a tujasor kivágásával, jó hatással lehetett a növényeidre is.

    A színes levelű bokraidat irigylem, annyira szépek a levelei minden évszakban. Nálad láttam a rózsaloncot, na tavaly vettem én is egy kis tövet, most szépen kihajtott, ha csak le nem fagy a héten...

    Sok nyűg van egy ekkora kerttel, mint a Tied is, de olyan sok örömöt, szépséget ad.

    VálaszTörlés
  4. Orsi, ők jól vették a telet, reménykedjél, s olyan hálásak, s szépek. Csak nyáron kell metszeni, virágzás után, későn tudtam meg.

    VálaszTörlés
  5. En csak csodalom es sohajtok a volt kertem utan:)
    Nagyon szepen gondozod oket!

    VálaszTörlés