Oldalak

2017. január 11., szerda

Ma volt az első reggel, hogy ropogó havon

mentem kiengedni a kutyát. Éjjel, s állítólag most is -17 fok van, agyonizgultam magam miatta. Vidáman jött ki a faházból, ment dolgát intézni, futott, s nekiállt enni egy fagyott darab tegnapi ételt. A tálját behoztam melegedni, s volt neki kitéve száraz. Az ő működésük nem emberi mércével mérhető, egyre jobban be kell látnom.

Hallgatom a rádiót, hogy egyre jobban élünk. A hétköznapokban nem ezt tapasztalom. Kinek a hibája? Mikor kijövünk a boltból 8 tétellel, s 8000 forintot fizetve. Ellenőrzöm a cédulát, rendben. Otthon kiszámolom nem a gép tévedett-e? Nem. S a december nem az ünnep miatt hozott súlyos elcsúszást a költségvetésünkben. Szóval, hogy is van ez?
 
S akkor bizonyos gesztus ürügyén eszembe jut hajdani elsős olvasókönyvem egy története: kék színű falevelek. Aki nem ismerné, a kisgyereknek kitörött a zöld ceruzájából a hegy. A szomszédja odaadja neki az ő zöldjét, de elmagyarázza, hogyan is használja. Elkészül a rajz: kék színű falevelekkel. Rákérdez a tanítónéni, hogy a szomszédja miért nem adta oda az ö zöld ceruzáját? Aki közli, ő odaadta. Mire a kék színű faleveles gyermek szájából elhangzik a mondat: szívesen add, hogy el is fogadhassák.
 

 Hogy e történet miért maradt meg bennem, s miért jut eszembe hat évtized távlatából? Ki tudja.

Szomorkás, keserű a bejegyzés? Mondhatnám, ilyen az élet. Azért nézzétek e fotót: süt a nap, ragyog a kert,


 a bimbókban ott az eljövendő tavasz ígérete. Nem adjuk fel, soha.

 

6 megjegyzés:

  1. Jaj de jó az a régi olvasmány-idézet !!!!Néha meglepődik az ember, hogy 50-, vagy akár 500 évvel ezelőtt is voltak hasonló szituációk - másképp hívták ugyan az uralkodókat, de pórnép mindig volt....
    A bevásárlásaim egy részénél pontosan úgy vagyok, mint te. Ráadásul én évtizedek óta pénztárkönyvet is vezetek a kiadásaimról, és néha kétszer is átnézem a számlát, mert nem akarom elhinni a végösszeget....

    VálaszTörlés
  2. De nem ám!
    Karácsonyi mérleget látva elborzadtam, hogy az idén már csak a gyerekek kaptak ajándékot. A betegségem miatt a vendégeskedések is elmaradtak. Akkor mitől csúszott el mégis a költségvetésem? Nem találom a hibát. Azaz dehogynem! A párom fizetése 8 éve ugyanannyi. Az enyém kicsit emelkedett de három éve az is stagnál.És az árak????
    De elég csak bekapcsolni a TV-t és már vége is a negatív szemléletnek, mert hallom már , hogy Magyarország jól teljesít. Akkor miért nem ezt érzem?

    VálaszTörlés
  3. Györgyi, erről írtam. Óránként nyomatják belénk, de a tapasztalat más.

    VálaszTörlés
  4. Küldöm annak, aki még nem látta:
    https://www.youtube.com/watch?v=yB9j4Oa4MqA

    VálaszTörlés
  5. Ez viszont jó: https://www.youtube.com/watch?v=WHnWsEldB2c

    VálaszTörlés