Oldalak

2016. december 12., hétfő

"A szív gyönyörűségei"

Valamikor évekkel, inkább évtizedekkel korábban hallgattam egy riportműsort a tv-ben. Kocsi Mártával és Csomor Lajossal, akik Erdélyt járva a festett bútorokról írtak könyvet. Ott figyeltem fel rájuk, a festett bútorokra, a szimbólumokra.

Aztán került hozzám tálas és egy doboz, örömmel vásároltam meg őket, mert festettek voltak. Az öröm akkor változott ürömmé, amikor itthon nyomozni kezdtem utánuk. Az előbbit én román eredetűnek saccolom, mert Kecskeméten vettem a bolhapiacon, akárhonnan felszedhették. Az utóbbinál osztrák eredetre gondolok, az zalaegerszegi vásárlás, arrafelé sok a nyugati áru.  Hasonlóan került egy képkeret is, amire művész ismerős mondta, tetess bele tükröt.

A nyár elején körbejártuk a keleti határrész református templomait, azaz a festett, kazettás mennyezetű,  templomokat. Mindegyik maga volt a csoda, s mindegyik más. Nagy élmény volt számomra.

S akkor megláttam Mónika mécsestartóit. Tudtam, hogy fest, tanulta a bútorfestést, táblafestést. (Lehet, hogy nem vagyok a megnevezésben szakszerű.) Valami léleksimogató szépségeket mutatott. Úgy érzem, amikor nézem a munkáit, hogy ezekben a harmónia, a szépség, a tanult színhasználat  a szimbólumok ismerete, s valami ösztönös, de ugyanakkor tudatos alkalmazása olyan eredményt hoz létre, amelyekben a múlt a mai kor igényei szerint él tovább. Eredetileg ajándéknak kértem tőle, s közben , ahogy nézegettem annyira szívemhez nőtt, s akiknek szántam másra vágytak, tehát találkozott a vágy és a lehetőség, s immár az enyém, a miénk lett.  A legszebb karácsonyi ajándékunk. Köszönet érte!



 Sok helyre próbáltuk a házban, de valahogy sehogy nem volt a helyén. Akkor ideillesztettem, s mintha erre a helyre várt volna, vagy a helyre rá. Egyszerűen életre kelt. (Azt bevallom, ha olyant főzök, leveszem, óvom, de reggel, mikor félhomályban kijön az ember a konyhába, meggyújtja a mécsest nagyon bensőséges hangulatot ad.)

A bejegyzés címéhez Erdős Éva szavait vettem kölcsön, s milyen igaza van.

5 megjegyzés:

  1. Igazad van a hely tökéletes és lehet, nem is te választottad, hanem ő magának :-)
    Nagyon szép !!!!

    VálaszTörlés
  2. de jóóó, a mellette lévő két boltív, mintha csak a szív két felső ívét ismételné nagyban
    (tetszik ez a konyharészlet nagyon, otthonos)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a konyhátok!!!!! Nagyon remek helyet találtál neki és köszönöm a szívből jövő szavakat!!!! Még tanulom, de már érzem,hogy megtaláltam az útamat,mert a bútorfestésben is tájegységenként más a mintavilág.Van,amikor hasonló.
    Megtisztelő,hogy nálatok látható.:)

    /Valahogy kimaradt a napjaimból ez a bejegyzésed,most találtam rá./

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lefotóznád a tálast és a dobozt? Kikutatjuk,hogy milyen eredetű a mintájuk.

      Törlés
  4. Ilyen csodás mécsestartót én nem is mernék kitenni a panellakásomban. Illetve egy helyre, amire most esett rá a szemem. Szekrényem egyik polca, amit kiürítettem az adventi díszeknek, betlehemesnek. És erről jött egy éca azonnal, megírom a blogomba és be is teszem a fotókat. Anno 2007 Hagyományok háza, ott csináltuk a tanfolyamon.

    VálaszTörlés