Oldalak

2016. november 5., szombat

LéleksimogatókReggel ránéztem a falra, ez a látvány fogadott. Szerettem. Kicsit lesimogatta a lelkem. Nagyon feldúlt.

Feldúlt, mert

lenyesetni akartuk a tuja sövényt, amit nem igazán szoktam mutogatni, mert rondán néz ki. Túlnőtt, kicsit kivágott és belevágott, félbehagyott, felkopaszodott belül. Több már száraz ill. szárad most is ki. Szóval sok benne a rossz. Viszont véd és takar. (Kifelé.)

Aki vágta volna, azt mondta, látva amit látott és tapasztalt néhány átvágás után, hogy vágjuk ki az egészet, mert félholt, nem érdemes belefektetni energiát.

Bele is mentünk, de azért ez mégsem úgy van. Mégsem.

Aztán az uram nekiállt kivágni, jött a szomszéd, ne pusztítsuk el. Ez kellett nekünk. Nekem, ismeritek a molnár, a fia meg a szamár meséjét.

Megkértem az ismerős kertészt, nézzék meg -ők vállalják ezek rendbetételét-, menthető-e?  Túl öreg, ez nem annyi idős, mint mondjuk. (Aztán délután kiderült, már kidobottként hozták ide vagy x éve.) Ha lenyírnák, mint kértük, szétesne az egész. Viszont az gondozásilag a továbbiakban még vállalható magasság lenne.

Végül úgy döntöttünk, mert az amúgy is keskeny telekből 2 métert elfoglal szélességben, menjen. No, meg a fenti okok. Főleg a fenti okok. Belegondolva, nincs sok jövője.

Igen ám, de mi legyen helyette?

Új tujasor?
Új fagyalsor?
Kerítés, ami véd és takar a szomszédtól.
Ha ez, nádból vagy fából?

Törhetjük a fejünket.

3 megjegyzés:

 1. Nádat ne! az csak pár hónapig szép, utána szép lassan megeszi az idő, csúnyán beszürkül és egy idő után töredezik is. A fát meg nem győzöd gondozni, festeni...marad egy szép növényfal?

  van az a csodasövény, állandóan hirdetik, állítólag nagyon hamar nő, igaz nem tudom milyen a valóságban.

  Pontosan ma reggel mondtam a férjemnek, hogy ki fogjuk vágni a tujáinkat, pedig ezek szépek, az un. rakéta tuják. Valamelyik évben visszavágtuk a tetejét, csodásan begyógyította magát, szépen kialakult a teteje ismét. De elkezdett "kövéredni" is, ránőtt a szomszéd bácsiék kerítésére, már alig férek el mellette, ha a rengeteg lehullott, elszáradt leveleit fel kell takarítani néha.

  A kérdés ugyanaz? de mit ültessek helyette??? vagy pedig veszünk egy sövényvágót és szépen levágom a szomszéd bácsi kerítése felől, hogy ne másszon át hozzájuk. Tavasszal eldől mi lesz a sorsa...

  VálaszTörlés
 2. Én fagyalt, aranyvesszőt, vagy mályvacserjét ajánlanák. Nem igényesek, jól nyírhatók. Idő elteltével és ügyesen nyírva sűrű bokor lesz. Egyedül a fagyal virágának a szaga az, ami - legalábbis számomra - nem túl kellemes, na de nem szagolgatni kell...Kétségtelen, ezek lombhullatók....
  A tujákkal viszont sajnos most már óvatosan kell bánni, ahogy megyünk az elsivatagosodás felé, mert szeretik a vizet.

  VálaszTörlés
 3. Most melegszem az Anyukámnál kivágott tujasor mellett. Nagyon sok víz kellett volna nekik ahhoz, hogy ne száradjanak ki.
  Nekem pedig van csodasövényem, gyorsan nő, de sosem ültettem volna, ha tudom, mivel jár. A gyors növekedés sok nyírást jelent, a javasolt 15 cm-enként lenne. Gondold el, évente nő 150 cm-t. Ha elhanyagolod, gyorsan vastagszik és fásodik a hajtás, a sövényvágó nem viszi el, vagy ronda lesz. De mindegy is, mit csinálsz, 5 évenként tarra kell vágni vagy szintén ronda lesz. Ja és lombhullató.
  A szembeszomszéd árnyékolástechnikával foglalkozik, benádazta a kerítést, hogy ne lássanak be. Már kétszer betörtek hozzájuk, pedig kb. 5 méterre vannak a szomszédok.
  Az én bejárati ajtóm is közel van a kerítéshez, ráadásul a ház ferdén áll, tehát jól belátható teljes hosszában. De hát nem járkálok meztelenül, inkább nem érdekel, ki nézeget, de így legalább a szomszédok szemmel tudják tartani távollétemben.

  VálaszTörlés