Oldalak

2016. augusztus 30., kedd

Amikor

költöztem nagy gondot okozott a falak színe. Fehéret nem akartam, NEM. Sok ok miatt. Aztán rátaláltam egy (francia?) ház fotóira, ezeket vágtam ki egy lakberes folyóiratból, s vittem magammal festéket választani. 

Nem vagyok trendkövető. Hát nem. Sokat gondolkodom is rajta, mert a konyhaszekrény még mindig barna, hogy mit is kellene kezdenem vele? Ha olvasgatom a Tuti Szoba bejegyzéseit, az illusztrációs anyag mindig pasztell színeket használ.   Vajon miért? Miért nem a trendi skandináv fehér-szürke-fekete  összeállításokat hozza illusztrációnak? Talán, mert egy családi otthon melegét ezek a finom, meleg színek adják meg?  A képek forrása.




Most még egy kanapé vásárlásában is gondolkodom, nincs ülőbútor a lakásban. Annál egy bizonyos méret adott, ahhoz kell keresni a bútort. Az IKEA katalógusában láttam is, csak a szállítás. Sőt még lehajtható asztaluk is van! Nem gond, idő van, s mire minden összejön hátha megépülnek a vidéki átvevőhelyek is, s nem lesz gond a több száz kilométerre szállítás sem. Miért kell e céghez ragaszkodni? Tán mert többnyire az ember tudja mit vesz? Láttam csodaszépet (álmaim kanapéja min. dupla áron), mint ott vásárolható. Ennek meg az ára... Az un. európai árut kellene megnézni. (Ez  szerintem helyi gyártókat takar, de európai termékként tüntetik fel az árcédulán...) Itt a minőségtől tartok. Ki tudja, lehet, hogy csak bizodalmam nincs?

Az ember meg csak ül, keres és kutat, hozzáolvas és elolvas, s egyszer csak, ahogy nálam lenni szokott (avagy eljön az ideje?) beindul a vásárlás, s összeállnak a dolgok. Most még csak keresem, s álmodozom...

6 megjegyzés:

  1. Azon mosolyogtam, hoy megint kiderült, hogy sok mindenben hasonlóak vagyunnk. A nappalinknak ilyen a színe. A hálónknak egy árnyalattal sötétebb. Az új háznak vagy ugyanilyen színe lesz, vagy talán fehér. :O)

    VálaszTörlés
  2. Tudod Györgyi, ezek a színek nagyon bejönnek nekem. Nálunk Aranypart a szín, valami barnás sárga, de nem rikító. Nagyon nehezen választottam, mert a lakás észak-nyugati fekvésű, sötét. Ezt a színt viszont a fény nagyon feldobja, néha világít. Ebben a lakásban, vagy lakásokban a fotókon, ahol dől be a fény megengedhetik maguknak. Gyönyörű, meleg, hívogató. S a barna bútorok, kiegészítők. Nagy kedvenceim. Itt a faluban valaki kékre festette a házát, szörnyű hideg volt. Aztán most átkenték valami meleg sárgára. Mintha nem is ugyanaz a ház lenne. Kíváncsian várom a fotókat a házatokról, mikor kerestétek sokat gondoltam rátok.

    VálaszTörlés
  3. Maximálisan hasonló a gondolkodásunk a színek területén. Mi is kellemes, meleg tónusokat választottunk anno a falakra. Határozottan állítom, hogy sokkal kellemesebb ilyen lakótérben élni.

    VálaszTörlés
  4. Mikor beköltöztünk az új házba, akkor dúlt a legjobban a fehér-barna színösszeállítás. Fehér falak, barna ajtófélfák, natúr ajtók. A barnától azóta sem tudok megszabadulni, de már finomítottunk a színeken, már elfogadhatóbb, mert akkor csak (1990-ben) a Xyladekor sötétbarnája volt.
    A fehéret sokáig szerettem, mert minden kiegészítő ment hozzá. Most már színesek a falak mindenütt (kivétel a konyha, az fehér), nagyon szeretem meleg, finom pasztell színekkel, azóta sem bántam meg.
    Igen, ez fontos döntés, hogy milyen legyen, mert utána évekig nézzük, úgyhogy nem lehet elkapkodni :)

    Láttam én már olyan színes falakat, hogy kirázott a hideg, azon filóztam hogy tud élni benne, én egy fél óra után ideges lettem tőle. Jujj kék, jujj lila, jujj bordó meg ilyenek, brrrrr. De hát mindenkinek más az ízlése, ha neki jó úgy, nekem is :))

    VálaszTörlés
  5. Miért nem csináltatod (méretre/formára/színre/kedvedre valóra) azt a kanapét ? Nem hinném, hogy drágább lenne, mint a "bóti". Csak találni kell egy jó bútorasztalost.
    Pl. Pécsett van ilyen: http://www.raczbutorhaz.hu/

    VálaszTörlés
  6. Az erős színek nekem sem jönnek be, a fehér csak mértékkel. Érdekes, a festő mesélte, hogy ő meg a színes falakat szereti. Kinek a pap, kinek a papné. Volt kuncsaftja, mikor elkészült a szoba (lila) a férj átfestette. Csak a boltban nehéz dönteni, mikor csak kis csíkban van a szín előtted. Fodorka, ez is felmerült már. Tudod, nekem az IKEÁ-s formája is bejön, s amiket itt készen láttam nem az én világom. Attól tartok kész sablonokkal dolgoznak, de megérdeklődöm, hátha, hátha.

    VálaszTörlés