Oldalak

2016. június 13., hétfő

Kölcse, az elrejlett, s előkerülő részletek temploma

 





A középkori eredetnek sok emlékét találtuk a templomban kívül és belül is. "Említésre – és megtekintésre méltó – a templom északi, külső falában előkerült kisebb és egyszerűbb kialakítású, kőből készített szentségtartó is, mely a kutatások során látott napvilágot, s a későbbiek során is itt tekinthető meg. "












A szószékkoronát és a karzat bútorzatát Vasvári Ódor Gábor asztalos készítette és festette az 1600-as években, mint a környék több templomában is pl. Vámosorosziban.

  



 

"A famennyezeteknek azt a típusát, amely Kölcsén látható a kiemelkedő középrésze miatt „koporsós” mennyezetnek hívják. A koporsóra mindig felirat kerül, bele pedig – a hagyomány szerint – az eklézsia kincseit, könyveit szokták elrejteni."




 
 
S visszatérve a középkori emlékekhez: a valamikori boltozat indításai a falakon.

  Papi ülőfülke a szentélyben.

"A templom egykori gazdagságát érzékelteti a kutatás során a szentélyben előkerült, két periódusból származó, figurális falkép roncsolt töredéke. A majdani restaurálás hivatott feltárni a ma még nem látható részleteket, értelmezni és lehetőség szerint kiegészíteni a festett felületeket."Az idézeteket a Középkori Templomok Útjáról másoltam, s úgy látszik elkezdődött a majdani restaurálás, mert a templom falait "feltárva" találtuk.



"A gyakran kőből faragott, míves kiképzésű megmaradt szentségfülkék tehát igen értékes és szép látnivalói a középkori eredetű református templomoknak, még ha funkciójuk ma már nincs is. A katolikus időkben az Oltáriszentséget őrizték a fülkék, más néven pasztofóriumok, melyeket a szentély északi falán helyeztek el. Kiemelt fontosságuk megjelenésükön is tükröződött, így gyakran építészeti elemeket idéző faragásokkal látták el azokat. Ennek egyik jó állapotban lévő példája tekinthető meg a kölcsei templomban is. A szép kivitelű alkotás túlélte az évszázadok viharait, s megjelenésében ma is mutatja ezeknek a fülkéknek az egykori szépségét."

2 megjegyzés:

  1. Szep ez is.Ezeket a feltarasokat mind mostaban vegzetek, vegzik? mert a kornyezet, bent, egyarant gondozott,szep.

    VálaszTörlés
  2. Úgy tűnt nemrég. Voltunk pár faluval arrébb, ott is feltárták a falakat.

    VálaszTörlés