Oldalak

2016. június 7., kedd

Hennázok

 Oly csodás a leveleken a reggeli harmat cseppje, egyetlen fotóm sem sikerült. Ezek pár naposak, még valamelyik eső után fogott meg a látványuk. Legalább szép is legyen ebben a lezúduló, most felénk rendkívüli károkat okozó esőben.


Hennázom a hajam, várom a kivárandó időt elteltét. Fejemen "dunsztkötés",  kimegyek a kertbe, a madarakat tán nem zavarja a látványom. Új színek jelentek meg a bokrokon, s új virágzatok, termések.

 Még mindig szerelmeim, a napfényvirágok.

 Hólyagvessző.

 Orbáncfű

 
  A spirea japonica virágzata.

 Reggeli hangulat.


 A mindig változó árnyékrajzolatok.

Tegnap délután elég sok templom fotóját feltöltöttem a blogra. No, még csak piszkozatban.
25 templomnál jártunk. Tíz, nyolc, négy, kettő (és a ráadás, ahol a szállásunk volt, a hely tisztelete). Így alakult a sorrend. Igyekeztünk egy-egy irányt fogni, s úgy felfűzni a látnivalókat. Volt, hogy nem tudtunk bemenni, volt, hogy a vihar a hátunkat csapkodta, ilyenkor otthagytunk mindent. Volt két templom, ahova nem jutottunk el, amiket pedig megnéztem volna. Lehet érthetetlen ez a templomjárás. Szeretem a középkori templomokat, itt aztán sok akadt. S a felújításokat ezek feltárására/bemutatására központosították. Ha úgy adódott, érdekes volt hallgatni a feltárások, felújítások titkait, érdekességeit.

A vidék adta lehetőség, a mocsaras táj miatti elzártság tette lehetővé sokak fennmaradását. Érdekes volt követni az építő és festő kéz munkáját újabb és újabb helyeken. Volt, ahol egy-egy oszlopdarab jelezte a valamikori építészeti megoldást. Viszont a régészek, restaurátorok számára ezek is kincsek, jelzik a múltat. Izgalmas volt hallgatni a sonkádi táblák feltárását, restaurálását, megmentését.  Nagy kedvencem volt. Tán ez a templom lesz a következő, amit bemutatok.

3 megjegyzés:

  1. Hobbyként jártátok a templomokat, vagy kutatás céljából? Gyönyörű helyekre kalauzoltál eddig. Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Hogyan vágjunk neki írásodnál hagytam új üzenetet.

    VálaszTörlés
  3. Á, Györgyi, ez csak szerelem. Viszont akkor már tudjam mit is látok. Ezen a tájon nem jártam még. Mindig egy-egy könyv ihlet meg, s kell mennem. Itt viszont PK (blog) fotói adtak indíttatást. Azokat meglátva mondtam ide el kell jutni. Csak azokon a helyszíneken mi rosszkor voltunk, de akkor is megérte.

    VálaszTörlés