Oldalak

2016. június 17., péntek

Cégénydányád csodafája




 Az első templom volt amit megnéztünk. Nem középkori, de ha már itt jártunk, nyitva volt, bementünk. Ráhangolódtunk az útra, a templomok útjára.

A Kende kúria felújítását ottjártunkkor már befejezték, éppen takarították. Így csak külső fotók készültek. (Amúgy az utolsó napot szántuk kastélytúrára. Nem így alakult. Majd legközelebb...)

Viszont a parkja érdemes megtekintésre.

 
Az ország második legnagyobb platánja látható itt. 45 méter a korona átmérője, a törzs kerülete 460 cm.








Történetének érdekessége, hogy a hatalmas és gazdag növényvilágú parkból a 2. világháború után elcsatoltak részeket, majd a 71-es árvíz után idemenekítettek állatokat, akik lerágták a cserjéket... ürülékük úgy megtrágyázta a földet, hogy nemkívánatos növények telepedtek meg rajta.  Természetvédelmi terület, tanösvénnyel, gyönyörű fákkal. A telepítés, az eredetit megközelítő állapot helyreállítása folyamatos , de még időbe telik. Így is érdemes megtekinteni.




 

 





4 megjegyzés:

  1. Mennyi névről ismerős település! és én egyik helyen sem jártam még, blogon keresztül ismerem meg szűkebb hazámat...Szomorú, szomorú...

    ...és mennyire díjazom, hogy legalább itt, így látok érdekességeket, szépségeket.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nekünk Cégénydányádon a kastélypark volt az egyik legnagyobb élmény a két templomtúránkon. Ősszel pont akkor voltunk ott amikor a leggyönyörűbbek a színek. Most ahogy olvasom a sorban a templomokat nálad, úgy érzem érik a harmadik túra.

    VálaszTörlés
  3. Tudod, Orsi nem tudom olvassák-e ezeket a beszámolókat, én élvezem elkészíteni. lehet néha részletes, nem érdekel, akkor már mutassak velük valamit. Bk te indítottál, avagy adtad meg a végső lökést ehhez az úthoz. Emlékszem a csengersimai fotódra. Sajnos mi a természeti szépségeket nem fogtunk ki, s az állandó hasmenés nem volt egy jó társ ezen az úton. Finoman szólva. A láptúrát is sajnálom, de nem készültünk cipővel sem. Azért elég szépség akadt, s sajnálom a kimaradókat. Ezek a templomok engem magukkal ragadtak.

    VálaszTörlés
  4. Most néztem vissza utazásodról készült bejegyzéseidet, fotóidat. Szép helyeken jártatok, és bevallom én egyiket se ismertem. Jó néha így nézelődni - "olcsó utazás"....:-)

    VálaszTörlés