Oldalak

2016. június 7., kedd

Az egyik kedvenc: Sonkád. A fotók megmutatják miért.

A virágok templomaként emlegetett templom megtekintését már nagyon vártam. Vihar után, már napfényben érkeztünk. Míg vártunk a kulcsot hozó hölgyre körbefotóztam.

 




 

   
A külső  ígéret bent sem okozott csalódást. A  bútorzat, a karzat, a szószék mind faragott és festett, de még milyen igényesen. "Igen, kívül is festettek voltak a templomok! Erre éppen Sonkád az egyik legjobb példa, ahol valamennyi megmaradt a külső festésből is. Sonkádon a diadalív körüli festés például faragott kváderköveket imitál – jellegzetesen középkori szokás volt ez a díszítésmód."







A korábbi templom gótikus  boltozatának nyomai. 



 

 

 
Ez a ma is használt  festésmód -jobb híján- foltfestésnek nevezném eredeti!!!! Nincs sok új a nap alatt.


 
Festett, faragott oszlopok.

 

 
"A falakra festett növényi ornamentika a famennyezeteken folytatódik. Ezek – mint nyelvünk is mutatja – mindig az égboltot jelképezik. Ezért gyakran az égitestek jelennek meg rajtuk, máshol bibliai szimbólumokat találunk , de leggyakrabban  kizárólag növényi motívumok díszítik a kazettákat. Szimbolikus jelentése van ennek is: a paradicsomkertre emlékeztetve borulnak a gyülekezet fölé. Az igényes festőasztalosok számára követelmény volt, hogy minden kazettát a többitől különböző virágozással fessenek." A festett mennyezetek egyik legszebbike található itt.

A karzat 1795-ben készült, míg a mennyezet 1766-ban




 

A tájékoztatásból tudtuk meg, hogy amikor elkezdték helyreállítani a templomot, szedték le a mennyezetet borító nádat, akkor kerültek elő  a kazetták, a falfestések. A templomot állapota miatt már nem is használták. Beázott a tetőzet, voltak kazetták, amiket ledobva szétporladtak. Ezek helyét üres lapok jelzik. A gondos restaurálás után eredeti szépségükben kerültek vissza, s a falak, ablakbélletek is visszakapták díszítésüket. A templom helyreállítása olyan szépen sikerült, hogy Európa-Nostra díjban részesült 1998-ban.


 

"Az ablakfülkéket körülölelő indás-leveles ornamentika formavilága már a Magyarország egészére jellemző „virágos reneszánsz” hatását mutatja. A legszebb ezek közül Csaroda, Lónya, Túrricse és Ófehértó vörös-szürke, szívekből kihajtó, egyszerű, de mai ízlésünknek is dekoratív levélornamentikája. Ezek azonban nemcsak önmagukért való dekorációk lehetnek, hanem jelentéssel bíró szimbólumok is! Ilyen az egyik szentély ablakrézsűjében kanyargó szőlő, ami Jézus Krisztus példabeszédeinek gyakori motívuma, de utal az utolsó vacsora borára is."

 





 








Az idézeteket a Középkori Templomok Útjáról hoztam, itt még részletesebben lehet olvasni a templomról. 

Remélem más is úgy gondolja, hogy ritka kincsre akadtunk, ritka kincset láthattunk.  Én legalábbis csak kapkodtam a fejem ennyi szépség láttán. A fotókkal csak próbálom mindezt visszaadni.

5 megjegyzés:

  1. Ezt meg vissza fogok jonni megcsodalni..tenyleg ez a legszebb mind kozul.
    Mennyire fel lehet toltodni ennyi szepseg lattan..csak elkepzelni tudom:)

    VálaszTörlés
  2. A kek szinu szoszek gyonyoru!

    VálaszTörlés
  3. Olyan mint egy kis ékszerdoboz. Pici és szépséges, minden részlete.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is az ekszerdoboz szo jutott eszembe este,nem mertem leirni valamiert:)

    VálaszTörlés