Oldalak

2016. május 22., vasárnap

Mindig vannak pillanatok,

amikor jókor kell lenni jó helyen. A múltkor reggel, mikor kinéztem az ajtón hatalmas madár hangzavar fogadott. Először nem is értettem mit hallok? Aztán folytatódott délelőtt biztosan, nézegettem a diófa ágai közé. Nagy barátkozás, mondhatni nagy szerelem részese voltam, avagy inkább kukkolója. Hát erről szólt az akkori délelőtt, ez volt madáréknál a nagy násznap.

Ma reggel ismét kimentem, a napokban már hiányoltam a madarakat. Azt hittem Cirnyó úrfi a tettes, de ő is nászügyekkel van elfoglalva, ahogy tépettségi állapotát elnézem. S ismét jókor voltam, jó helyen. Jöttek, meg-megpihentek a szerencsétlen, csapzott diófán, a harkály kopogtatott, aztán továbbreppentek. Mire fényképezőgéppel érkeztem ki, nyomuk sem volt. Viszont hírt adtak magukról: megvagyunk, csak most fészekügyekkel vagyunk elfoglalva. S ez így a  jó.

Ha már fényképezőgép a kezemben volt, átfutottam a kerten. Mutatom a fűzfát. Valami nem stimmelt vele. Rájöttem: van lombja, gyér, halványzöld levelekkel. Elfagyhatott?




Uralkodó fehérek? Tatárvirág teljes pompájában. Mondtam is, ha sejtem, hogy így beindul más helyre teszem át.

 A spirea, virágzás előtti pillanatokban.

  A rózsalonc

 Borbolya, maga a királykisasszony, a hódító.



 A hólyagvessző, virágpompában.

 A jezsámen, és 

 a kecskerágó társulva a juharnövendékkel és szellőrózsával nekem fontos, nagy látnivalót nem adnak még. (Nálunk minden kövekkel és náddal van körülvéve, "magasabb szempontok" miatt.)

Kikeleti bangita reggeli napfényben.  


Közben nyílni kezdenek a virágok is. A kokárdavirág, borzaskata, macskamenta. S beindult, azaz megnyílt a méhlegelő is. A 2 cm-es tőre visszavágott rózsa. Valahol olvastam, hát megtettem. Aztán megijedtem. Kár volt . Pompázik. S van egy szál, még évekkel ezelőtt volt búzavirág utóda. Érdekesek ezek a magok. Évekig nyugszanak, aztán egyszer csak szárba szökkennek.


S ezzel a sárga virággal kezdetét veszi a sárga virágok megjelenése. A napfényt, a meleget, a nyarat hozzák magukkal. Imádom őket.

11 megjegyzés:

  1. O de szepek igy korareggel, igy inditani a napot.Minden ami feher, kulonosen tetszik nekem.
    A madarak ezek szerint feszekrako programban vannak:)bovul a csalad.

    Puskin a jobb elso mancsara santitott egy napig..nem tudom mibe keveredett, de mar jol van.Van egy masik orosz kek valakinek, idejar hozza.En meg a kozeli allatosban egy orosz feheret fotoztam.Szep par lehetnenek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ha már párban gondolkodsz családtag lett Puskin. Nagyon szeretem ezt a kertet, fiatal, akkor is, nekem maga a csoda.

      Törlés
  2. Gyönyörűek a fények a leveleken, bokrokon. Ez a legszebb időszak, még nincs az a fullasztó meleg, de már úgy simogat minden: hangok, fények, színek.
    Szeretem :)

    Ősszel én is szeretnék venni árnyéktűrő, nem túl magasra növő cserjéket, a kerítés mellett szeretném végig ültetni.
    Nagyon irigylem a Tieidet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, 3 évesek a mi növényeink, max. A magas gyöngyvessző, a fűz, s körben a tuják hozottak voltak, s nád is.

      Törlés
  3. Csodás élmény ennyi gyönyörűség közt ébredni. Imádtam ezt a sétát. Köszönöm, hogy a növényekhez leírtad a nevüket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon várom már a te kertedben való sétát én is.

      Törlés
  4. Kellemes volt Nálatok a séta :-) Szépek a fények!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, már mindet ezerszer fotóztam, de a fényekkel mindig minden új, no és a virágokkal is.

      Törlés
    2. Tudom, ezzel én sem vagyok másként. Én nem tudom megunni sokadjára sem. :-)

      Törlés
  5. Na, itt tudom meg nálad, hogy az általam kedvelt virágomnak Rózsalonc a neve. :D Csak nekem nem bordó színű van, hanem rózsaszín. A bordó jobban tetszik. :)

    VálaszTörlés
  6. Nem tudtad kideríteni azóta se, miféle madarak voltak ? Nem mondanám, hogy természetes, ha egész madársereglet telepszik egy fára - hacsak nem verebek.. Kíváncsi lennék, kik a csicsergő látogatóid ?
    A fűz pedig valószínű szintén megsínylette a kora-tavaszi fagyot - de szerintem helyre fog jönni....

    VálaszTörlés