Oldalak

2016. május 30., hétfő

A templom, amihez kétszer indultunk el: Lónya







 A harangtorony a legszebb a  környék hasonló tornyai között.  "Itt csak az eresz és a galéria emberi léptékű; a törzs, a sisak és a fiatornyok is túllépnek rajta. Ez idézi elő a 26 méteres torony monumentális hatását." (Vendégváró útikönyv)

S ha körbejártuk a templomot kívülről, lépjünk be. Ha kint nem győztünk eleget csodálkozni, bent folytathattuk. Az ember csak leült egy padba és nézte, csodálta.


 









 

  



 
 
 
és mindig van kedvenc: a Köpenyes Mária




 
A  többszintes szószékkorona  is híressé teszi a templomot.

  






A fotók nagyíthatók, úgy az igaziak, s a freskók színeire ráerősítettem, hogy jobban láthatók legyenek. Az említett útikönyvben még fehérek a falak. Aztán jött az árvíz 2001-ben s  a helyreállítás során megbontották a falakat.  S előtűntek a freskók.

" A munkálatok során páratlan gazdagságukban kerültek elő ezek a csodálatos falképek. A falképek három korszakot képviselnek, a templom falain megtalálhatóak román, gótikus és késő reneszánsz ábrázolások. Az első periódus ábrázolásai: Szent György a déli hajófalon, három szent a diadalív déli oldalán, az északin Köpenyes Mária. A feltételezett készítési idő a XIV. század eleje. A szentély teljes kifestésével járó második réteg datálását felirat segíti: 1413. A harmadik periódus, amelyet egy elveszett felirat nyomán 1631-re szokás tenni, már az épület református használatával függ össze. Az épület 2008-ban befejeződött műemléki helyreállítása törekedett a középkori és református kori műrészletek harmonikus bemutatására. A lónyai falképek kvalitásukban kiemelkednek a magyarországi emlékanyagból, ezért sem véletlen, hogy ekkora szenzációt keltettek és a mai napig ekkora népszerűségnek örvendenek." forrás
  
 S hogy a bejegyzés címét is magyarázzam, első nap a "szomszéd" templomtól, Vámosatyáról visszamentünk a szállásra, annyira görcsöltem, nem mertem vállalni az utat tovább. Valami mégis ösztökélt, menjünk el Lónyára másnap. Az egyik legszebb templomot hagytuk volna ki. Bár a csarodai és a tákosi a legemlegetettebb. Megvallom, több helyen is akadtak hasonló szépek és gazdagok, e három és a sonkádi tán a legkiemelkedőbbek. Valószínű a sokoldalúságuk révén, majd mutatok még kincseket.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a templom. Biztos van, akinek a mai modern csodák technikai trükkök és üvegpaloták tetszenek, de én ezeket a régieket igen sokra tartom !

    VálaszTörlés
  2. annyira örül a lelkem, hogy kezdik felfedezni sokan azt a környéket! én már tudom, milyen kincseket rejtenek azok a kis falvak ott...

    VálaszTörlés
  3. Csodalatos bejegyzes, fotok.Azok az ablakok eszembe juttattak milyen reg lattam ilyet.
    Nagyon szep helyen jartatok!

    VálaszTörlés
  4. Fodorka, a kedvencem lett. És gyönyörű, éppen délután kezdtem összerakni az egyik nagyot, hát lehet, hogy ez még nagyobb.n Orsi, hatalmas kincseket. Győztem megnézni mindegyiket, bár pár még így is kimaradt. Ágnes, még az ablakok mindegyike is másként festve, mindenre odafigyeltek!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű ez a harangtorony és a templom... No és a beltér!

    VálaszTörlés
  6. A freskók nagyon megragadtak, csodásak. Igaz, hogy minden rosszban van valami jó is.. az árvízre gondolok.

    VálaszTörlés