Oldalak

2016. április 19., kedd

Idei tavasz: a bőséghozó

A fatároló. Most készült el, az uram munkája. Öröm, mert eddig tüzelők fogytán már a sárból szedtük ki a fákat.

 Szömörce, megeredt, nő, a szívem vágya volt, mióta a kecskeméti arborétumban láttam ősszel.

 
 A borbolya színei, ha visszaadja a fotó?

 Kék bakszakáll, törnek fel az új hajtásai. Visszametszettem, de kezdő "kertész" vagyok, féltem, rosszul tettem. Nehéz is a kertben könyvvel a kezünkben csinálni bármit. Meghálálja az ifjítást, úgy látom. Nagy nyár végi kedvenc.

  Orbáncfű. Telis tele új hajtásokkal.

 Az illatos fűszercserjén is megjelentek a virágok. Ez is nagy álmom volt.

 Őt a madarak hozták, máig nem tudom mi lesz belőle, de úgy látom megkapaszkodott, jól érzi magát, s növekedésnek indult.

 A kert végében. Boglárka és vérehulló fecskefüvek. S diófák. A törzsüket bevagdalta a férjem, ahogy kaptuk az ötletet (Bozsik gazda műsorában is szót ejtettek róla), hátha teremnek is.

 Valami babér, idén beindult, akárcsak a hasonló társai. Eddig csak volt, harmadik éve van nálunk.


 
  Ezek a szívem csücskei.


 Ezeken a színeken elgondolkodtam. Az ősz színei, pedig tavasz van.

  Ez  "csak" egy hangulat.

A japán kamélia, jól, de lehet nem eléggé visszametszve. A kertészeti árudás hölgy nagyon  a lelkemre kötötte, hogy tegyem meg.

Az idén vásárolt húsos som, is végre hajtani kezdett. Nem tudom mi van idén tavasszal, az évek óta nálunk lévő növények most indultak be. Eddig voltak, hajtogattak, most minden teljes erőbedobással hajt, a tövekben jönnek fel az új hajtások. Boldog vagyok, szeretem őket, sokat figyelek rájuk. Viszont húzni, növeszteni nem tudom őket, ez az ő dolguk.

10 megjegyzés:

  1. Sokat tanulok tőled, ma is felfedeztem két növényt itt, amelyek nálam is megtalálhatóak és nem ismertem a nevüket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg sokat nem ismerek, tehát állandóan határozóval járok le a kertbe. Viszont , ismét jártunk az arborétumban Kecskeméten, s több növényt megneveztem. Ez olyan jó érzés volt.

      Törlés
  2. Mint egy arborétum :-) Milyen sokféle növény van/lehet egy hatalmas kertben...A tulipánok tényleg nagyon szépek. Kiszeded a hagymákat elnyílás, levél-leszáradás után ? Az ismeretlen, madár-hozta magból kikelt nem juharfa lesz ?

    VálaszTörlés
  3. Fodorka,nem szoktam kiszedni,így rágta meg őket valami a faház előtt, szinte mindet. Attól félek a juharban igazad lesz, pedig olyan kerekek voltak tavaly ezek a levelek, azt hittem valami galagonya lesz. Apámnál a mezőn ilyenek voltak, nincs szerencsém.

    VálaszTörlés
  4. Azok a tulipánok gyönyörűek! És mennyi-mennyi növényed van neked is! Nem csoda, hogy határozóval és könyvvel sétálsz te is a kertben.:)
    Jól tetted a kékszakállt vissza kell metszeni rendesen, én is úgy szoktam, hogy szép dús legyen. Abból a kis magoncból, jól mondja Fodorka, tényleg mezei juhar lesz. Jó kertészkedést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyi mindent akartam mondani, aztán csak elfelejtettem megírni, hogy szuper lett a fatároló, nem csak praktikus, de nagyon szép is.

      Törlés
  5. Melinda gyászba borítottál a juhar miatt. Akkor egy ideig marad, aztán meglátjuk. Kicsi ez kert, a növények 3 év óta kerültek, kerülnek ide. Nekem még így is, ezek is újak.

    VálaszTörlés
  6. Írnál egy kicsit bővebben a diófa törzsének bevágásáról? Hogyan, miért kell bevagdosni?

    VálaszTörlés
  7. Fejszével bevagdalni, irdalni a diófa törzsét, ha nem terem. Állítólag ettől beindul. Kiderül majd, de aki ezt kipróbálta annak összejött.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon hangulatos a kertetek a fotók alapján. Nagyon kedvelem a bontott téglából készült kis utakat :)

    VálaszTörlés