Oldalak

2016. április 18., hétfő

A műtéttel

hatalmas kő esett le rólam. A köveim ill. mellékhatásaik folyamatosan, évek óta sakkban tartottak. Hogy sokan vannak, azt két  hónap óta tudtam. Addig egyetlen borsószemnyiről volt tudomásom. Apám, nagyanyám epeköves volt, apámat már besárgultan műtötték, ahogy megfogalmaztam, már félig a túlvilágon volt, lépnem kellett. Nem várhattam.

Bevallom rengeteget agykontrollloztam a műtétre, kicéduláztam  a lakást, pozitív megerősítésekkel mantráztam. A félelmem alapja az volt, hogy nem vagyok altatható, s altatni kellett. A betegségem (myasthenia) elején  a professzorunk belénk verte, csak felkészült intézményben operáltassuk magunkat, mert a műtőasztalon maradhatunk. Tapasztalatból beszélt. Azóta évtizedek teltek el, változott a gyógyítás is, stb. S nem akartam sehova sem utazgatni az operáció miatt, s a sebészben maradéktalanul megbíztam. Már csak az altatás volt a kérdés. Mikor már a műtőben voltam az altatóorvos mondta több altatógázt ad, mint izomlazítót. Éreztem felelősséggel van a betegség iránt, bizalommal lehetek iránta. Nem mindegy. Akkor is ha nincs semmi lehetőség mást lépni. Még lent tartottak egy órát, megfigyeltek utána, de nem volt gondom. Csak a leszállással..., viszont belejöttem. S egyéb tereken a mantrák úgy látom működtek. S mondhatom az agykontrollal, napról napra egyre jobban vagyok. A felszabadultság érzése egyszerűen az égig emel. Nagyon féltem, szorongtam, s ez leláncolt hetekig.

Most már élvezhetem  a meleget, a kertet, s ha semmit sem tudok még csinálni, s a locsolást is irányítanom kell, de majd lassan ismét a régi leszek. S lassan a diétát is feledve szabad ember lehetek ismét. Örülök, hogy belevágtam.




8 megjegyzés:

  1. Hű! Erről lemaradtam valahogy....:(
    Nagyon örülök,hogy túl vagy rajta! Úgy értelmezem,hogy vágtak, nem pedig laporaszkóposan műtöttek. Vagy?
    Szép idő van,szépen gyógyulsz .Ez nagyon jó hír! Bátor vagy!

    VálaszTörlés
  2. Mónika, laparoszkóposan, de akkor is műtét volt, altatással. Varratokkal, ez sem olyan egyszerű, ha a vágásnál tényleg egyszerűbb is.

    VálaszTörlés
  3. Vigyázz magadra! nem lesz semmi baj, el is fogod felejteni hamarosan és megkönnyebbültél a kövek nyomasztó jelenlététől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem Orsi. Csak ez a diéta, valahogy nem stimmel valami, pedig műtété előtt is három hónapja diétáztam, s mégis.

      Törlés
  4. Nagyon büszke lehetsz magadra. Bátor vagy és hős. Nekem húsz éve nem megy erre a műtétre való elszánás. Háromszor futottam el szinte a műtőasztalról. Ezalatt az idő alatt négy más műtétem volt az epe műtétre valami megmagyarázhatatlan okból rettegek elmenni. Igaz nekem csak nagy műtéttel lehet megoldani. Hat hasműtét után nem vállalják másként. Szóval hős vagy. Nagyon büszke vagyok rád! Gyógyulj, erősödj, Szeretettel gondolok Rád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi, én a visszér műtéttel voltam így, mindig elé jött valami nagy műtét, aztán kiderült kár volt félnem. A nagy vágás, az más. Az már bonyolultabb. Főleg hasi műtétek után. Nekem is rögtön azt nézte a doki, hogy voltam -e hason már vagdalva? Köszönöm a szavaidat.

      Törlés
  5. Csak az tudja, milyen érzés megszabadulni a kövektől - akinek volt. Nekem kijutott, nem újdonság az epeműtét sem, s örülj, hogy a vesekövet nem ismered....Nem tudom a diétát milyen lassan akarod feladni, de azért ne kapkodd el a dolgot. Nekem fél évet javasoltak, s be is tartottam. És a diéta alatt nem kenyeret-vizet értek - hanem normális, kíméletes, zsíros és nehezen emészthető ételek kihagyását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig is diétáztam, ez nem lenne gond. Hogy hazajöttem is tartom, de ma találtam meg a neten, hogy kellett volna felvennem újabb ételeket a műtét utánihoz képest. Itt van valami gubanc. Adtak listát, egy ilyen útmutatás sem ártott volna, meg is mondom, ha megyek kontrollra, hadd legyen jó az utánam jövőknek.

      Törlés