Oldalak

2015. november 3., kedd

Volt egyszer egy ... gyönyörű, öreg, méltóságteljes diófa


Ezek már csonkafotók...







aztán jöttek  a hideg éjszakák



Amúgy a diófa sír, folynak a könnyei. Szó szerint.

11 megjegyzés:

  1. Meg kellett metszenetek?
    Régen én sosem hallottam arról,hogy levágják a diófa ágát, de nálunk annyira csapdosta a tetőt,hogy muszáj volt és azóta sír.Folyik a nedv a sebeiből. megvisel látnom.
    A többi diófa nem teszi ezt. Azok szárazon viselik ,hogy néhány ággal kevesebbek.
    Utánaolvastam.....
    Nálatok is ilyesmi van????
    Féltem a fát,nehogy elvérezzen.

    VálaszTörlés
  2. Mónika, a jobb szomszéd kérte vágjuk ki a fenyőket, rálógtak a melléképületekre. Amúgy a kerítéstől vagy félméterre is voltak, az egyik dőlni kezdett, tehát ezt bevállaltuk. A másik szomszédnál a diófa ága rálógott a trombitafolyondárra és a hinta állványára, ezt még elfogadtam de a végén ami föléjük hajlott mind levágatták. Most gondolkodom, tiltakoznunk kellett volna, de akkor bénult voltam. Volt ott még más konfliktus is, érezte a szomszéd, hogy baj van,mert átjött magyarázkodni. Lényeg a fa egyik felét letaroltatták, erre nincs jobb szó,20-25 cm átmérőjű ág sír, folyik a könnye, ahogy írtad. Sír a többi is. Alatta van a pihenőnk, letégláztuk, ott vannak a székek, asztal, s árnyék. Ebbe nyúltak bele. Majd felteszem a fenyős fotókat is.

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok szakértő, s nem tudom mikor kell/jó ennyire megnyesni/vágni egy öreg fát. Lehet, jobb lett volna szakembert megkérdeznetek(=kertész) - de a "sírás" miatt is okos lenne tanácsot kérni, nehogy az, ami megmaradt, megbetegedjen és tönkremenjen az egész.... Nagy kár volna érte.

    VálaszTörlés
  4. Van egy csodaszer. Fadoktor a neve. A fák sebeit kell bekenni vele és behegednek tőle a sebek. Ha nem kapsz /Gazdaboltban lehet megvenni / , akkor szívesen küldök.

    VálaszTörlés
  5. A diófa nagyon kényes metszés szempontjából, de igazából ez az időpont már alkalmas volt metszésre. Mindenképpen vegyetek sebkezelőt, és azzal kenjétek be a csonkot, mert különben gombák fognak megtelepedni rajta, és elpusztulhat.

    Csak csendesen jegyzem meg, hogy van törvény a fák védelmében, ha esetleg a szomszédnak még vannak ötletei.....

    VálaszTörlés
  6. Az igazság az, egy ágról volt szó, ilyen vastag ágról szó nem volt, de akkor már bent bőgtem. Utána szembesültem dolgokkal. Lehet, hogy készülnöm kellett volna, eszembe nem jutott. Holnap utánanézek, más kérdés elérjük-e, mert a favágó is hosszabbított fűrésszel dolgozott.

    VálaszTörlés
  7. :(
    Az apósomék telkén van néhány gyümölcsfa és időközönként ritkítani kell az ágakat. Mi méhviasz alapú sebkenőcsöt használunk. Valóban fontos, hogy elkerüljétek az esetleges gombásodást vagy fertőzést amire végül az egész fa rámenet.

    VálaszTörlés
  8. Egy öreg bácsi nekünk azt mondta, hogy kenjük be sárral a levágott csonkot. A sarat a diófa alatti földből kell csinálni. Régen így csinálták amíg nem volt sebkezelő...

    VálaszTörlés
  9. Szuper ötlet a sár, de biztonság kedvéért vettem méhviaszos sebkezelőt.Köszi Miklós.Aranyalma neked pedig nagyon köszönöm a régi saras ötlet megosztását, a gazdaboltban is elmondtam.
    A metszés után találtam meg azt,hogy még később kellett volna levágni az ágakat,amikor a fa már teljesen visszavonul. Most még működik a gyökér felhajtóerő,vagy mi.

    VálaszTörlés
  10. Itt nem mi döntöttünk, de már késő bánat, szamarak voltunk. Már csak létra kellene , hogy el is érjük. Köszönöm mindenkinek z ötleteket.

    VálaszTörlés