Oldalak

2015. november 30., hétfő

Melindáknak, s minden virágszeretőnek

Könyvajánló, így Karácsony előtt, ha ajándékról kell gondolkodni. (Nekem is az angyalka hozza majd, csak előbb ideért a csomag, s én voltam olyan kíváncsi, hogy kibontottam. S milyen jól tettem, mert ajánlhatom azoknak, akik nem ismerik.)

Lechner Judit, Beleznay Annamária: Fűszeres-virágos kalendárium 
Lechner Judit: Fűszeres-virágos kalendárium. Ki kellett írjam, nagyon rossz a fotó, alig olvasható. S a másik, amit tőle még megszereztem, mert kapható:

Lechner Judit: Virágok világa 
Ezt már olvasom.  A Püski Kiadó és Könyvesháztól rendeltem meg, másnap már nálam is voltak. S ők is adnak kedvezményt. 

A könyvekre a Kertbarát Magazin 9-10. számában figyeltem fel, s a harmadikra is ( Fűszerek, gyógynövények a magyar biokertben), ez már nem kapható vagy én nem találtam rá? Szóval a szerző kertészmérnök, biokertész, előadásokat is tart (de kíváncsi lennék rájuk!), s a kertje látogatható is a Kertnéző mozgalom keretében. Ami engem botcsinálta kertészt megfogott a szeretete, ahogy közelít, a szakmai tudás és széles kultúrtörténeti ismeretek. Nem csak "száraz" kertészeti könyvet olvasunk, hanem nagyon jó stílusban megírt növényismertetőt belehelyezve történelembe, művészetekbe, vallásba. Élvezet olvasni, öröm tanulni tőle, s közben egy csomó gyakorlati praktikához is jut az olvasó. S ismét bebizonyosodik, hogy amit az ember a családból, a gyermekkorból hoz, az bizony felnőttként is  kamatozik. Főleg, ha szívvel és lélekkel nyitogatják a szemeit!

S egy régi, új szerzeményünk, remélhetőleg sokáig a kert  és a madarak örömére. (Hogy érthető legyek: Zsebi a régiből ivott, többször leborította a földre, s lassan, szépen eltöredezett. Viszont! a földön van, nem lévén más, ebből itattam a madarakat, a csorba itatóból. Ők használták-e, ki tudja? Cirnyónak és Zsebinek viszont  ez a fő ívóhelye. Ki érti az állatokat?)  Most alátettem egy kutyaitatót, nem szép így, de remélem ezt használják majd a négylábúak...)



3 megjegyzés:

  1. Micsoda jó kis könyveket ajánlottál ! Egy ajándék ezzel nálam is megoldva :-)
    Ötletes a madáritató "magasítás" - de nem lennék túlzottan meglepve, ha a macsesz ide is felugrana - mert ők mindent tudnak - akár ezt a kunsztot is...

    VálaszTörlés
  2. Tudod, a két könyv szenzációs, nem csak mint szakkönyv. S a kis titkok, amiket megtudhatunk egy-egy növénnyel való bánásmódról. S nézem a hölgy fotóját, ebben a mai fotóshoppos világban bevállalta magát, úgy ahogy látjuk. Nem semmi.

    VálaszTörlés
  3. A konyvek nekem is nagyon betalaltak, koszi Aniko!

    VálaszTörlés